Közélet

Hortobágy, Tisza-tó, Debrecen - ősszel is csodás célpontok

Hortobágy, Tisza-tó, Debrecen - ősszel is csodás célpontok

2019. október 1., kedd
Hortobágy, Tisza-tó, Debrecen - ősszel is csodás célpontok

Látott már ménest szélsebesen vágtatni a pusztában, daruk ezreit vonulni, kormoránokat halászni, őstulkokat mélán legelészni? Állt már olyan égbolt alatt, amelyet milliárdnyi csillag terített be, járt már olyan vízi alagútban, ahol a feje fölött óriáshalak úszkáltak? Ilyen természeti élményekkel várja a Hortobágy és a Tisza-tó az útra kelőket, október ráadásul a daruvonulás ideje, amely felejthetetlen élmény, és ezzel még nincs vége a térség látnivalóinak.

Debrecen

A debreceni Nagyerdő mindig is a kikapcsolódás és a szórakozás színtere volt az itt élők és a városba látogatók számára, az elmúlt években azonban igazi élményparkká változott, amely ősszel is sétára csábít. A Békás-tó és megújult környezete multimédiás – zenélő, filmet vetítő – szökőkúttal, vízi sétánnyal, kellemes pihenőhelyekkel, kacskaringós ösvényekkel, mókás szabadtéri műalkotásokkal hívogat.

A legizgalmasabb hely mostanság a megszépült Víztorony, amelyről nem túlzás azt állítani, hogy a Nagyerdő szíve-lelke. A tetejéről, 34 méter magasságból megcsodálható az alattunk elterülő erdő és az egész város, az örök nyughatatlanok az új mászófalon az öreg tölgyek lomkoronájának szintjéig kapaszkodhatnak fel. A fröccsbárban idén ősszel is a hazai könnyűzenei élet színe-java adja egymásnak a mikrofont hétről-hétre. De a kisebbek is jól szórakozhatnak itt, mivel az Állatkert egész évben a Vidámpark pedig októberben hétvégenként várja őket. Azok sem maradnak programlehetőség nélkül Debrecenben, akik az őszi időszakban is szívesen választják kikapcsolódásul a fürdőt vagy a wellness-hétvégéket, hiszen a Nagyerdő szívében található Aquaticum mediterrán élményfürdőjének hatalmas kupolája alatt akár még télen is a trópusokon érezhetjük magukat a hatalmasra nőtt pálmák és banánfák között. A gyógyminősítéssel rendelkező hotel- és wellness-komplexum ősszel is változatos kínálattal várja a termálvizek szerelmeseit a szaunaprogramoktól az éjszakai fürdőzésig. Gyógyászati részlegén a hagyományos fürdőkúra mellett a fizio- és mozgásterápia széles skáláját alkalmazzák, a gyógyvízre alapozva közel negyvenféle kezelést lehet igénybe venni. A testi-lelki regenerálódást a Nagyerdőben tett kiadós sétával vezethetjük le.

A magyar reformáció bástyájaként „kálvinista Róma”-ként is emlegetett Debrecen legismertebb épülete a tekintélyt parancsoló Nagytemplom, amely a magyar történelembe is beírta magát azzal, hogy itt szavazták meg a Habsburg-ház trónfosztását 1849 áprilisában. Az épület megtekintése mellett feltétlenül érdemes végigsétálni a két tornya közé épített panorámajárdán, ahonnan madártávlatból is fotózhatjuk a várost és környékét.

Az 1538 óta folyamatosan működő Református Kollégium múzeumában interaktív eszközök segítségével lehet bepillantani a hajdani diákok életébe. Az önmagában is érdekes historizálás jelentőségét tovább növeli, hogy a magyar irodalom legkiválóbbjai tanultak itt, köztük Ady, Arany, Csokonai és Móricz, ekképpen Toldi Miklós és Nyilas Misi e falak között született. Az eredetileg barokk stílusban épült, majd 1876-ban neoromán stílusban átalakított református kistemplom, vagy, ahogy a helyiek hívják a Csonka-torony falait is áthatja a történelem levegője, hiszen itt tartották 1860-ban azt a nagygyűlést, amely a protestáns egyházak önkormányzatát tiltó rendelet ellen tiltakozott, így itt volt először kénytelen a császári hatalom visszavonulót fújni a szabadságharc óta.   A kulturális érdeklődésű utazók a Déri Múzeumban megcsodálhatják a világhírű Munkácsy-trilógia monumentális festményeit, illetve az egészen az év végéig zajló időszaki kiállításon a festőfejedelem életébe is betekinthetnek. Az emblematikus látnivalók mellett feltűntek olyan új ikonok is Debrecenben, mint a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, amelynek falai között mindig találunk egy különleges vagy épp meghökkentő kiállítást. Az idén 13 éves intézmény szeptember végén számos különleges programmal kedveskedik látogatóinak, de időszaki kiállításai is izgalmas élményekkel várnak. Az Agóra Tudományos Élményközpont szintén az új kedvencek közé tartozik, ahol a tudományos kísérletek, interaktív foglalkozások azok érdeklődését is felkeltik, akiknek az iskolapadban nem a természettudományok a kedvencei.

Hortobágy

Debrecenből rövid autóúttal elérhető a világörökség részének számító Hortobágy, ahova akár egész napos kirándulást is betervezhetünk, annyi látnivalót kínál a puszta. Sokan gondolkodnak úgy, hogy mi látnivaló lehet a kietlen pusztában, higgyék el nekünk, rengeteg, ezernyi apró csoda! Lenyűgöző a végtelen horizont, a szélsebesen vágtázó mátai ménes, a mélán vonuló csordák, nyájak látványa éppúgy, mint az állatokkal szinte együtt lélegző csikósok, pásztorok terelő tudománya – mindezt a saját szemünkkel láthatjuk, ha részt veszünk egy pusztai fogatozáson.

Ősszel ráadásul különleges élményben lehet részünk, mivel megkezdődik a „daruszezon”, a vonulási időszakban nálunk tartózkodó több ezer daru naponta ismétlődő, az éjszakázóhelyekre történő "behúzása”. A daru, a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe és egyben az egyik legféltettebb természeti értékünk, ilyenkor testközelből is megtekinthető szervezett túrák során.

A környéken utazgatva további rejtett kincsekre bukkanhatunk. Akit érdekel az alföldi népi építészet, megnézheti Hajdúböszörményben a hat parasztportából és gazdasági építményeikből álló tájházak szép együttesét, megtudhatja, hogyan éltek errefelé százötven-kétszáz éve.

Hajdúszoboszló

A családi kikapcsolódás színtere a hajdúszoboszlói fürdőkomplexum fedett élményfürdője, az Aqua-Palace. Itt különböző korokat és kultúrákat idéző tematikus medencékben mártózhat meg a látogató. Az Aqua-Palace-ban a fürdőzési és sport lehetőségek mellett tágas szauna részleg is igénybe vehető, ahol finn, infra és gőz szaunák, merülő- és Kneipp medence, bőséges masszázskínálat és vendéglátó egységek várják a vendégeket. A komplexum egyedi szolgáltatásokat is kínál a vendégek számára, melyek közül kiemelkedik a privát fürdő és a relax szoba. A létesítmény gyermek- és bababarát, így az egész család jól szórakozhat, pihenhet.

A Tisza-tó vidéke

A Hortobágyról már szinte csak egy ugrás Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó, amelyet a számtalan kisebb-nagyobb sziget, régi holtágak, zabolátlan ártéri erdők, hatalmas tündérfátyol- és hínármezők, kiterjedt nyílt vizek, titkos lagúnák tesznek változatossá. Ez a különleges ökoszisztéma remek hely az itt fészkelő vagy átvonuló sokféle madárfaj megfigyeléséhez, a tó északi részén található madárrezervátum védett gém- és kormorántelepeivel a világörökség része a Hortobágyi Nemzeti Park egyik bemutatóhelyeként.

Ősszel is csónakba ülhetünk egy tapasztalt túravezetővel, de ilyenkor a legjobb talán bringára pattanni, és akár az egész tavat körbebiciklizni, amely páratlan természetközeli élményt jelent. Ehhez kényelmes és biztonságos utat kínál a Tisza-tavat körbeölelő aszfaltozott gát, és egyszersmind természetes kilátóként is szolgál, így biciklizés közben végig gyönyörködhetünk a tájban. A kisebb (70 km) és nagy (120 km) kör több helyen is megrövidíthető kompozással kombinálva, bátran nekivághatnak a végig sík terepnek kezdők, idősebbek és kisgyerekesek is.

Gyerekekkel kihagyhatatlan program a Tisza-tavi Ökocentrum, amely Európa legnagyobb édesvízű akváriumrendszerével, vidraetetéssel, kilátótoronnyal, 3D-s mozival, s ezenkívül még egy héthektáros szabadidőparkkal és benne számos bemutatóhellyel és vízi játszótérrel várja a családokat.

Igazán különleges élmény átsétálni a látványos víz alatti alagúton, ahol a fejünk fölött úszkálnak az óriásvizák, tokhalak és kecsegék.

Ha már Poroszlón járunk, onnan kishajójárattal elérhető a vízi sétány: a másfél kilométer hosszú pallóúton gyalog is eljuthatunk a tó korábban megközelíthetetlen vadregényes területére, a magaslesekről pedig kis szerencsével az itt fészkelő több száz madárfaj néhány egyede is megfigyelhető.

Őszi program-mustra az Észak-Alföldről

A termálvíz szerelmeseinek kihagyhatatlan élmény a zenés éjszakai fürdőzés, amelyet 2019. október 12-én, szombaton tartanak a debreceni Aquaticum Mediterrán Élményfürdőben. Szintén Debrecenben invitálják a diákokat és a pedagógusokat szeptember 28. és október 6. között egy rendkívüli projektre. Csontváry Kosztka Tivadar halálának 100. évfordulója, valamint a MODEM 13. születésnapja alkalmából valós idejű paint mapping és audiovizuális installációkkal kísérlik meg több mint egy héten keresztül összekapcsolni a századforduló és a ma – és a jövő – világát, alkotói módszereit, technikáját a Csontváry természete c. időszaki rendezvényen. Idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre október 5-én, szombaton a Wizz Air Debrecen Airport Run névre keresztelt futóverseny, melynek ezúttal is egy különleges helyszín, a repülőtér ad otthont. Szeptember 28-án, a Daruváró hétvégén kezdődik az őszi „daruszezon” a Hortobágyon, amikortól szervezett túrákon lehet a madarak közelébe kerülni. Indulj el és hagyd, hogy minden út egy újabb csodához vezessen! További inspirációért látogass el a

csodasmagyarorszag.hu

weboldalra.

Tématámogatás. Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.