Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Közélet

Európai siker a szegediek sétálóváros elképzelése

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

Szegedi és nyíregyházi szakemberek az ötletgazdái a CityWalk projektnek, amelyet Brüsszelben RegioStars kitüntetéssel ismertek el. Lukovics Miklós szerint ez akkora siker, mintha a Pick Szeged kézilabda BL-t nyert volna.

„Az Európai Unió célul tűzte ki a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését a városokban, erre várt pályázatokat. Ezek közül sokan abból indultak ki, hogy a tömegközlekedést kell megreformálni, de mi teljesen újfajta megközelítéssel próbáltuk meg ezt a célt elérni. Ez a megoldás egyszerű és kézenfekvő: úgy is lehet csökkenteni a károsanyag-kibocsátást, ha az emberek többet sétálnak” – vezette fel Lukovics Miklós koncepciójuk lényegét. Csapatuk elképzelését az Interreg Duna támogatta, ennek keretében a Duna régiójában fekvő, valamint a környező országok városainak – Ausztriától kezdve Szlovénián át Bulgáriáig – alkottak sétálhatósági terveket.

„Ez azt jelenti, hogy megnéztük, hogyan járulhatnak hozzá a városok a komfortosabb sétáláshoz. Ebbe beletartozik az, hogy a parkoló autókat nem engedik rá a járdára, vagy a gyalogos-átkelőhelyeknél érzékelőket helyeznek el, és ha egy gyalogos ér a közelbe, akkor a zebránál ledek adnak fényjelzést, még jobban láthatóvá téve a gyalogosok számára az útvonalat” – mondta Lukovics.

Ez utóbbi, az okos zebra békési városokban, így Békéscsabán és Orosházán található meg a közelben.

A projekthez számos más funkció is tartozik azonban. „Több szórakoztató funkciót is létrehoztunk, közülük a leglátványosabb online eszköz a Walk’n’Smile.

Ebben a szokásos funkciókon, tehát a lépésszámláláson vagy a kalóriafogyasztáson túl van olyan, amelyik megmondja, hogy az aktuális lépésszámmal a Las Vegas Boulevardon vagy egy Athén-Spárta útvonalon mekkora szakaszt sétált le az illető” – részletezte.

Emellett a kiterjesztett valóság (AR-) technológiát alkalmazva vicces fotókat is készíthetnek magukról a sétálók. „Az egzotikus állatokkal, zsiráffal, flamingóval készült fotókat bárki megoszthatja már sétálás közben, azonnal lehet posztolni” – fogalmazott.

Újításként bevezették az úgynevezett walkshopokat is, ami a workshop újszerű felfogása. „Sétáló értekezleteket tartottunk, ami nagyon hasznos, tekintve, hogy lényegében városfejlesztésről van szó a projekt kapcsán. Nem fullad unalomba a meeting, mindenki be tud kapcsolódni és hozzá tud tenni a munkához. Ha jegyzetelni kell, akkor egy-két percre megállunk és utána megyünk tovább” – számolt be Lukovics.

Az elnyert díj kapcsán úgy fogalmazott, hogy ez óriási siker a magyar EU-s projektek történetében.

„Korábban arra sem volt példa, hogy magyar projekt a döntőbe bekerüljön. Ez olyan, mintha a Pick Szegeddel megnyertünk volna Bajnokok Ligáját” – magyarázta.

A díjat a leginnovatívabb projekteknek ítélik meg, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy komoly tudományos újdonsággal kell előállni. „Egy adott témát, például a szén-dioxid-kibocsátás csökkenését egy innovatív ötlettel közelítettük meg és sok innovatív módszert alkalmaztunk ebben a projektben” – jelentette ki.

„Sokkal többet hajtottunk végre, mint amit vállaltunk” – fogalmazott a CityWalk utóélete kapcsán. „Ide tartoznak a májusi sétáink: a Jane’s walk egy világszintű esemény, ugyanazon a napon sétálnak több ezren világszerte.

De a projekt kapcsán lefotóztuk Szeged legnagyobb mosolyát, amikor körülbelül 130 iskolásból kiraktuk a Dóm téren és a gyerekek olyan feladatokat láttak el, amik a sétálhatósághoz kötöttek” – számolt be, majd hozzátette, a három évig tartó CityWalk projekt immár 5 hónappal ezelőtt véget ért, de folytatják.

„Folytatjuk a jövőben is. A mottónk is ez: sokkal több, mint egy projekt, ez egy életstílus” – fogalmazott.

Tovább olvasom

ARC

31 év után végleg lehúzza a rolót a Mars téri könyvesbódé

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

Az utcai könyvárusok felett eljárt az idő – mondta lapunknak Holczer János, a Mars tér ikonikus könyvesbódéjának vezetője, aki vásárlók hiányában kénytelen végleg bezárni a boltot.

Tovább olvasom

Egészség

Negyedik napja nem követelt áldozatot a járvány hazánkban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

Szerző:

Viszont öttel emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma.

Tovább olvasom

Közlekedés

Példamutató a magyar–román közös határrendészet működése Csanádpalotán

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

Szerző:

A nagy forgalommal együtt elmúlt években nőtt a felfedezett jogsértések száma is. 

Tovább olvasom

Aktuál