Közélet

Dr. Juhász Tünde: Nincs következmények nélküli világ

Dr. Juhász Tünde: Nincs következmények nélküli világ

2019. október 23., szerda
Dr. Juhász Tünde: Nincs következmények nélküli világ

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója alkalmából tartott ünnepi megemlékezést a Csongrád Megyei Kormányhivatal és a Professzorok Batthyány Köre a Rerrich Béla téren található Szabadság pillangója emlékműnél.

A kellemes délutáni időben egybegyűlteket Prof. dr. Pál József egyetemi tanár, a Professzorok Batthyány Körének tagja köszöntötte, aki felidézte az '56-os események kapcsán Baróti Dezső szerepét, aki 1956 őszén a Szegedi Tudományegyetem rektora volt. Barótiról - aki 1943-ben a Független Kisgazda Párt szegedi szekciójának alapítója volt - azt mondta, anyagilag is támogatta a szegedi fiatalokat, hogy azok terjeszteni tudják követeléseiket a szórólapokon.

Prof. dr. Pál József a többi között megemlítette Baróti asszisztensének, Péter Lászlónak, illetve Lázár György professzornak a szerepét, valamint beszélt a Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiumáról, amely a szegedi értelmiségi fiatalság legértékesebb és legkulturáltabb falukutató, irodalmi és művészeti csoportja volt. A megemlékezésen részt vett Dávid Szaniszla ’56-os elítélt, aki azt mondta, az '56-os hősök példát mutattak, hogyan kell szeretni és védeni ezt a sokat szenvedett országot.

"Hiába próbálkoztak velük átnevelőtáborokkal és egyéb módszerekkel, nem tudták őket eltántorítani hazájuk szeretetétől"

- fogalmazott.

Dávid Szaniszla szerint a mai nap is lehetőséget ad arra, hogy kiálljunk hazánkért, és minden erőnkkel megvédjük azt. "A becsületünk, az erkölcsi tisztaságunk, a magyar emberek iránti szolidaritásunk sok alkalmat ad arra, hogy az '56-osok példáját kövessük a jelenlegi lehetőségek között. Nem engedhetjük meg, hogy országunk idegen hatalmak prédája legyen!" - húzta alá. Dávid Szaniszla így zárta beszédét:

"Hajrá, Magyarország; hajrá, Szeged; előre, magyarok!"

"Az emlékezés kötelezettség, az örökösök örök felelőssége. A történelem természete ilyen. Örökséget hagy, felelősséget rak a későbbi nemzedék vállára" - ezzel a Tamási Áron-idézettel kezdte ünnepi beszédét dr. Juhász Tünde. A Csongrád megyei kormánymegbízott szerint 1956 soha el nem évülő felelősséget rakott a magyarok vállára. "Nekünk, a szabad Magyarország polgárainak nagyobb gonddal és tisztább lélekkel kell őrködnünk nemzeti létünk méltósága fölött" - mondta.

Dr. Juhász Tünde kiemelte, több mint három évtized kellett ahhoz, hogy az 1956-ban vérrel és verítékkel kivívott szabadságunkat 1990-ben visszaszerezzük. A kormánymegbízott szerint az '56-os eseményeket az teszi megkülönböztethetővé minden más eseménytől, hogy „azokban az októberi napokban a jelent hirtelen maga alá temette a jövő, a mánál fontosabb lett a holnap”.

„1956-ban mi, magyarok kimozdítottuk a diktatúra egy helyben ketyegő óráját, kizökkentettük az idő járását az örök jelen állapotából”

– állapította meg a kormánymegbízott, aki azt is hozzátette, 1956-ban bebizonyosodott, hogy nincs következmények nélküli világ, a tettekkel el kell számolni.

Az ünnepség alatt a Mentés Másként Trió két tagja, Fábri-Ivánovics Tünde népdalénekes és Fábri Géza énekmondó működött közre. A gyertyagyújtást és a koszorúzást követően a Dómban emlékező szentmisére került sor, amelyet dr. Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke celebrált. Kovács Ferenc képgalériája:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.