Politika

Botka László kilépett az MSZP-ből

Botka László kilépett az MSZP-ből

2019. október 28., hétfő
Botka László kilépett az MSZP-ből

Az MSZP egyik emblematikus polgármestere, egykori miniszterelnök-jelöltje szakított pártjával: Botka László hétfőn távozott a szocialista pártból - tudta meg az Index. UPDATE: Reagált az MSZP pártelnöke, Tóth Bertalan.

Hétfőn elküldte a MSZP szegedi szervezetének a kilépésről szóló nyilatkozatát Botka László, Szeged polgármestere. Az MSZP egykori miniszterelnök-jelöltje, aki négy évig a párt választmányi elnöke, vagyis lényegében második embere is volt, ezzel hivatalosan is elhagyta a szocialistákat.

"Aki figyelemmel kísérte a mozgásomat, láthatta, hogy a döntést a kilépésről lelkileg már két éve meghoztam. Csak nem akartam tavaly és az idén a választási kampányok időszakában ezzel tematizálni a közbeszédet" – mondta az Indexnek Botka László.

Arra célzott, hogy amikor 2017 októberében visszalépett az MSZP miniszterelnök-jelöltségétől, már egyértelműen látta, hogy nincs a pártban jövője, és a pártban nem nyer többséget a politikája. A szegedi polgármester ekkor nem lépett ki azMSZP-ből, de a pártban nem vállalt több pozíciót. A tisztújításon a Csongrád megyei elnöki posztért sem indult, egyszerű párttagként folytatta. Ezzel már kifelé jelezte, hogy nem tud azonosulni a párt központi politikájával. Botkát hiába kérdezte a hírportál az MSZP-sekhez fűződő viszonyáról, és a párt jövőjéről, a polgármester azt mondta, nem kíván "sarat dobálni" egykori pártjára.

"Jó munkát kívánok az MSZP-nek, ennél többet nem mondok róluk többé" – mondta egykori pártjáról a polgármester.

Botka azt mondta, hogy szegedi polgármesterként az ellenzéki összefogásért dolgozik továbbra is, azÖsszefogás Szegedért Egyesület színeiben folytatja ezt a politikai munkát. A polgármester kilépését már korábban is lehetett sejteni. A szakítás legutóbbi epizódja a pénteki alakuló közgyűlésen történt, mikor Botka bejelentette:

Összefogás Szegedért néven alapít frakciót a grémiumban

, ezért már nem az MSZP-frakciójával dolgozik. Korábban azt lehetett sejteni, hogy

Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció, valamint a Momentum próbálja becserkészni Botka Lászlót

. Az is árulkodónak bizonyult, hogy az önkormányzati választásokon az országos ellenzéki pártok helyi szervezeteivel összefogva,

egyesületi színekben indult

, ezért október 13-án a szavazólapon a neve mellett már fel sem tűnt a szocialista párt.

UPDATE: Reagált az MSZP elnöke

Közösségi oldalán közzétett bejegyzésében reagált Botka László kilépésére Tóth Bertalan, a szocialista párt elnöke, aki szűkszavú közleményében további sok sikert kívánt a szegedi polgármesternek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.