Egyetem

A szegedi egyetemen oktatják a legtöbb precíziós szakmérnököt

A szegedi egyetemen oktatják a legtöbb precíziós szakmérnököt

2019. szeptember 27., péntek
A szegedi egyetemen oktatják a legtöbb precíziós szakmérnököt

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán szeptemberben 30 hallgatóval megkezdődött a precíziós agrárgazdálkodási szakmérnök képzés, így pillanatnyilag a hódmezővásárhelyi a legnagyobb létszámú precíziós szakmérnöki képzés Magyarországon. A nemzetközivé vált szakra a vajdasági Topolyáról is érkeztek határon túli magyar hallgatók.

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán a digitális mezőgazdaság terén fejlesztik az oktatási és kutatási tevékenységet, ennek fontos lépése az új szak elindítása. A képzés átfogó módon lefedi a precíziós mezőgazdaság minden aspektusát, de különösen nagy hangsúlyt fektet a drónos monitoring oktatására, ami várhatóan a közeljövő leggyorsabban fejlődő precíziós technológiája lesz. A drónok használatának elméletéről és gyakorlatáról mindhárom félévben egy-egy kurzust tartanak. Ezen felül az adatelemzés lépéseit és módszereit is elsajátítják a hallgatók, mert a jövőben a mezőgazdaságban képződő adatok óriási értéket jelentenek majd, amit elsősorban a gazdálkodóknak kell hasznosítani. A képzést kivételesen felkészült oktatók végzik: az SZTE Mezőgazdasági Kar munkatársain túl a Természettudományi és Informatikai Kar három oktatója (Dr. Mucsi László, Dr. Szatmári József, Dr. Tobak Zoltán) és a Mérnöki Kar egy oktatója (Dr. Farkas Ferenc). A drónos kurzusok irányítója a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanszékvezetője, egy nemzetközi elismertségű szakember Dr. Restás Ágoston. A precíziós agrárgazdálkodási szakmérnök képzés erőssége az is, hogy széleskörű együttműködést építettek ki olyan cégekkel, amelyek a precíziós gazdálkodás egy-egy területén világszínvonalú szolgáltatásokat nyújtanak, vagy nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő tevékenységet végeznek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.