Közélet

Választás: ma éjfélig döntenek a jelöltek nyilvántartásba vételéről 

Választás: ma éjfélig döntenek a jelöltek nyilvántartásba vételéről 

2019. szeptember 13., péntek
Választás: ma éjfélig döntenek a jelöltek nyilvántartásba vételéről 

Ma éjfélig kell dönteniük a helyi választási bizottságoknak a jelöltek nyilvántartásba vételéről, a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a testületeknek az utolsó órákban még több mint kétezer döntést kell meghozniuk, illetve rögzíteniük az informatikai rendszerben.

A

www.valasztas.hu-n

olvasható összesítés szerint csaknem 56 ezer jelöltet jelentettek be a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására, mintegy 2300 jelölt esetében még nem született döntés a nyilvántartásba vételről. Az egyéni jelöltek (polgármester-, főpolgármester- és képviselőjelöltek) bejelentésének határideje hétfő délután négy óra volt.

A választási bizottságoknak a törvény szerint négy napjuk van arra, hogy - a választási irodák ellenőrzése alapján - megállapítsák, sikerült-e a jelölteknek a korábban meghatározott számú érvényes ajánlást összegyűjteniük, és döntsenek a jelölt nyilvántartásba vételéről.

Azokat a jelölteket tehát, akik közvetlenül a hétfő délutáni határidő előtt adták le ajánlásaikat, a választási bizottságok négy napon belül, azaz legkésőbb ma veszik nyilvántartásba. A jelöltek bejelentését, illetve a választási bizottságok döntéseit a jelöltek nyilvántartásba vételéről a bizottságok mellett működő választási irodák rögzítik a választási informatikai rendszerben, és az adatok így jelennek meg a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldalán, a

www.valasztas.hu-n

. Mindezek alapján tehát bár a határidő hétfőn 16 órakor lejárt, a

www.valasztas.hu

oldalon még ma is frissülnek a nyilvántartásba vett jelöltekre vonatkozó adatok.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.