Kultúra

Kezdődik a Szent Gellért Fesztivál Szegeden

Kezdődik a Szent Gellért Fesztivál Szegeden

2019. szeptember 19., csütörtök
Kezdődik a Szent Gellért Fesztivál Szegeden

Szimfonikus zenekari koncerttel és kiállításmegnyitóval kezdődik el szombaton a Szeged-Csanádi Egyházmegye első püspöke, Szent Gellért nevét viselő komolyzenei fesztivál a Tisza-parti városban - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A vértanú Szent Gellért ünnepéhez kapcsolódva immár tizenkettedik alkalommal megszervezett fesztivál idén Magyarország és a Koreai Köztársaság sokszínű barátságának jegyében zajlik. A hangversenyeken a koreai és magyar művészek együtt lépnek fel, mások mellett Mozart két zongorára és zenekarra írt versenyművét a fiatal magyar zenész, Boros Misi mellett egy koreai tehetség, Szu Jon Kim adja elő.

A zenei események mellett a fesztivál egyik kiemelkedő programja Jong-Csul Dzsang koreai festőművész kiállítása, aki a modern festészeti trendek ellenére is a több mint kétezer éves tradicionális koreai művészeti hagyományok elkötelezett követője. Festészetének fő témája az ember és a hegy közötti elválaszthatatlan kapcsolat, amely a művész szerint a keleti kultúra egyik meghatározó eleme már a kezdetektől fogva. A Jong-Csul Dzsang festészetét reprezentáló harminc alkotást a Szegedi Dóm Látogatóközpontjában láthatja a művészetkedvelő közönség.

Évek óta a fesztivál "vendégkoncertjeivel" Szegeden kívül is találkozhatnak a komolyzene kedvelői. Szeptember 25-én Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen ad hangversenyt a fesztivál zenekara magyar és koreai szólisták közreműködésével. A fesztivál része hagyományosan egy jótékonysági rendezvény is. Szeptember 29-én a székesegyházban a Korábban Érkeztem Alapítvány javára ad hangversenyt a Szegedi Szimfonikus Zenekar.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.