Kultúra

Ámmer Gergő szobrászművész alkotásaiból nyílik kiállítás Vásárhelyen

Ámmer Gergő szobrászművész alkotásaiból nyílik kiállítás Vásárhelyen

2019. szeptember 27., péntek
Ámmer Gergő szobrászművész alkotásaiból nyílik kiállítás Vásárhelyen

A 65. Vásárhelyi Őszi Tárlaton Tornyai-plakettel elismert Ámmer Gergő szobrászművész alkotásaiból nyílik kiállítás október 5-én a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban.

Képiró Ágnes, a közgyűjtemény művészettörténésze pénteken elmondta, hagyomány, hogy az őszi tárlatok kiemelt díjazottai a következő esztendőben egyéni kiállításon mutatkoznak be a Tornyai-múzeumban. Ámmer Gergő 2017-ben végzett a Képzőművészeti Egyetemen szobrász szakon, de már hallgatóként is rendszeres résztvevője volt az őszi tárlatoknak, s munkáit többször is díjazták - közölte a szakember. A múzeum három földszinti termeiben berendezett kiállításán elmúlt években készült munkái láthatók. A szellős rendezés lehetővé teszi, hogy a szobrok önmagukban érvényesüljenek.

A bemutatott alkotások tematikailag két részre oszthatók: önportrékra, illetve mitológiai, bibliai témájú alkotásokra. Anyaghasználatában is sokrétűség jellemzi: a kemény andezittel vagy márvánnyal is ugyanolyan biztosan dolgozik, mint a modern szobrászat elvárásainak is megfelelő kísérleti technikákkal - tudatta a művészettörténész.

Ámmer Gergő kifejtette, a tárlat anyagát úgy állította össze, hogy az tükrözze jelenlegi gondolkodását. A szobrok között megtalálhatók a munkásságának első fázisát erősen jellemző portréművészet darabjai és az utóbbi időszakban született kísérletező alkotások is, melyek segítenek frissen tartani művészi gondolkodását. A művész úgy fogalmazott, hogy a szobrok java része klasszikus hangulatot áraszt, de a modellválasztás és az előadásmód megkérdőjelezhetetlenül a jelenhez kapcsolja őket. Az ikonográfia figyelmen kívül hagyása jóval nagyobb teret enged az alkotói gondolatnak, ezzel a mitológiai történetek új olvasatai jönnek létre.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.