Közélet

A csongrádi zsaruk továbbra is vigyázzák az iskolások biztonságát

A csongrádi zsaruk továbbra is vigyázzák az iskolások biztonságát

2019. szeptember 2., hétfő
A csongrádi zsaruk továbbra is vigyázzák az iskolások biztonságát

Megkezdődött az új tanév, amelyben a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya, a CSMRFK Baleset-megelőzési Bizottsága, a Szegedi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztálya, valamint a Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége együtt tartottak sajtótájékoztatót. A szakemberek az iskolakezdés veszélyeire hívták fel a figyelmet - tájékoztatott a megyei rendőr-főkapitányság.

A szeptember 2-án megtartott tájékoztatón M. Toronykőy Márta rendőr alezredes, a CSMRFK Bűnmegelőzési Osztályának vezetője elmondta: a tanévkezdés kapcsán kiemelt hangsúlyt kap a gyermekek biztonsága. A kisebbek esetében különösen fontos, hogy ebben az időszakban a pedagógusok és az iskolarendőr mellett a szülők, nagyszülők is felhívják a figyelmet a leggyakoribb veszélyhelyzetekre, közösen átvegyék a legfontosabb közlekedési szabályokat, bűnmegelőzési kérdéseket.

A CSMRFK Bűnmegelőzési Osztálya a 2019/20-as tanévben is fokozott figyelmet fordít a gyermek- és fiatalkorúak biztonságának megteremtésére. Az elmúlt években több olyan sikeres programot valósítottak meg, amelyeket az idei tanévben is folytatnak. Az Ovizsaru elnevezésű, bűn- és baleset-megelőzési témájú prevenciós program célja a gyermekek áldozattá válásának megelőzése, biztonságérzetük erősítése. Az általános-, és középiskolás korosztály esetében az országos programok mellett saját prevenciós projektjeik, így a "Lépésről lépésre - együtt a biztonságért", a "Kék tér", és a társszervekkel létrehozott "112 - Tudd, hogy segíthess!" is az általános prevenciós ismeretek elsajátítását segítik. Ezekről bővebben az érdeklődők awww.bulisbiztonsag.huoldalon olvashatnak.

A Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve a felsőoktatásban is szerepet vállalnak a CSMRFK bűnmegelőzési szakemberei. Az I. félévre ismét meghirdették az "Általános prevenciós ismeretek" elnevezésű, 2 kreditpontot érő kurzusukat, mely a legfontosabb bűn- és baleset-megelőzési témákat dolgozza fel. Emellett a Gál Ferenc Főiskolán a II. félévben folytatják a megkezdett prevenciós képzést. Vad Róbert rendőr őrnagy, a CSMRFK Baleset-megelőzési Bizottságának titkára felhívta a járművezetők figyelmét arra, hogy az iskolák környékét fokozott óvatosságággal közelítsék meg, mivel a nyári szünidőt követően a gyermekek szétszórtabbak, figyelmetlenebbek. Megemlítette a "KEVE programot", amely egy olyan szisztematikus képzés, ami az általános iskolás gyermekek közlekedési ismereteinek készségszintű elsajátítását célozza meg. A sikerét bizonyítja, hogy az elmúlt három évben megsokszorozódott a programban részt vevő intézmények száma. Emellett idén is folytatódik "Az iskola rendőre" és a "SuliMoped program" is. Mivel Szeged egyetemváros, ezen kívül rengeteg középiskola található itt, céljuk az, hogy a közlekedők minden rétegét megszólítsák. Az "ÉRTED? program" - amelyen több száz tinédzserkorú diák vesz részt - egy baleseti szimulációval hívja fel a figyelmet a körültekintőbb, felelősségteljesebb közlekedésre. Horváthné Cserfalvi Ibolya rendőr százados, a Szegedi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályának kiemelt főelőadója egy figyelemfelhívó kisfilmmel készült a tanévkezdésre. A szemléltető videó hasznos tanácsokkal látja el a szülőket és a gyermekeket egyaránt. A balesetek megelőzésében rendkívül fontos szerepe van a szülői példamutatásnak. Ezért azt javasolta, hogy az órakezdés előtt időben induljanak el a gyermekekkel és a parkolást követően gyalogosan közelítsék meg az intézményeket. A rövid séta alatt megtaníthatják a gyerekeknek a szabályos közlekedést, felhívhatják figyelmüket a veszélyekre.

Szemesi Szilveszter a Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének titkára elmondta: a polgárőrök is jelen vannak az iskolák és óvodák környékén, a helyszíneken segítik a gyermekek közlekedését a reggeli és délutáni órákban.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a társszervekkel együtt készült a tanévkezdésre. A rendőrök az iskolák környékén, nagyobb közlekedési csomópontoknál segítő jellegű intézkedésekkel biztosítják a forgalom folyamatosságát, a közlekedési balesetek megelőzése érdekében. A gyermekek biztonsága talán az egyik legfontosabb tényező ebben az időszakban, ezért megkérünk mindenkit, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek az oktatási intézmények közelében!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.