Gazdaság

Ópusztaszer volt a dinnyeuniverzum közepe szombaton

Ópusztaszer volt a dinnyeuniverzum közepe szombaton

2019. augusztus 11., vasárnap
Ópusztaszer volt a dinnyeuniverzum közepe szombaton

Dinnyeszobor-faragás, súlysaccolás és kóstolás volt a főszerepben az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

Számos kulturális programmal várták az érdeklődőket és a mézédes gyümölcs kedvelőit szombaton Ópusztaszeren. Emellett egész napos tevékenységeket is választhattak a jelenlévők: a kicsik kézműves foglalkozással múlathatták idejüket a Skanzenben, a Nomád Parkban viszont a nagyobbak X. századi tevékenységeket próbálhattak ki, így a szalagszövést, a nemezelést és az íjászatot. Kodácz Csengele, az emlékpark marketingvezetője elmondta, a rendezvényre 400 kiló magyar termesztésű görög- és sárgadinnyét vittek.

"Magyarországon évszázadok óta termesztenek dinnyét, hiába azonban a hagyomány, mégsem alakult ki egységes gyakorlat, miként kell kiválasztani a megfelelő görögdinnyét. Minden más gyümölcs érettségét elárulja a színe, még a sárgadinnye is jelzi illatával, hogy alkalmas-e már a fogyasztásra, a görögdinnye viszont nem. Van, aki a kopogtatásra esküszik, van, aki a kocsányt nézi, van, aki pedig a dinnye hasát vagy színét vizsgálja" – árulta el Kodácz Csengele.

A szórakoztató programok ellenére azonban meg kell jegyezni, hogy az idei dinnyeszezon sem folyhat le botránymentesen: a Lidl 99 forintért árusítja a dinnye kilóját, ezzel pedig megkárosítja a magyar termelőket – véli az Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A NAKúgy véli, a Lidl ezzel az árletörő akcióvala vásárolókat becsapja, hiszen az áruház reklámjával ellentétben mégsem kapnak minőségi magyar dinnyét, a termelőket pedig ellehetetleníti, mivel ilyen rendkívül alacsony felvásárlási árral nem hagy náluk elég bevételt a minőségi dinnye termelésének megvalósításához.

Mindemellett indokoltnak sem tartja az agrárkamara az árcsökkentést, mellyel kapcsolatban a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete közleményben úgy fogalmazott, a piaci helyzet sem indokolja az áruházlánc árszabását. A dinnyetermelők beszámoltak arról, hogy jelenlega Békési térségben a vége felé tart a dinnye betakarítása. Baranyában, a Tolna-Fejér térségi és a Heves-Jászsági körzetekben folyamatos az ellátás. A legnagyobb termőterülettel rendelkező szabolcsi körzetben pedig a friss, minőségi dinnye a napokban indult el nagyobb mennyiségben, amely készletekkel a tervek szerint egészen szeptember közepéig biztosítani tudja a magyar dinnye a belföldi és export piaci igényeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.