Közélet

Nagyon megnyerné a választásokat a Fidesz–KDNP

Nagyon megnyerné a választásokat a Fidesz–KDNP

2019. augusztus 5., hétfő
Nagyon megnyerné a választásokat a Fidesz–KDNP

Negyven százalékponttal vezetne a Fidesz–KDNP egy most vasárnap esedékes választáson a legtámogatottabb ellenzéki pártok, a Demokratikus Koalíció (DK) és a Momentum előtt - közölte a Magyar Nemzetnek készített júliusi közvélemény-kutatása alapján a Nézőpont Intézet hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint a kormánypártok 52 százalékot szereznének, szinte ugyanannyit, mint az európai parlamenti választásokon, míg a DK és a Momentum 11-11 százalékot érne el. A Jobbik támogatottsága 9 százalékos, amely az intézet szerint jól mutatja, hogy a szavazótáboruk továbbra sem aktív. A "belpolitikai botrányoktól júliusban sem mentes" MSZP-Párbeszéd a biztos szavazók esetében 7 százalékon áll, tehát - írták - "Tóth Bertalanék vesszőfutása" továbbra is folytatódik. A mandátumszerzési küszöböt jelentő, a biztos szavazók körében mért 5 százalékos támogatottságot a "női társelnök nélkül maradt" Lehet Más a Politika (3 százalék), a Mi Hazánk Mozgalom (3 százalék) és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (4 százalék) sem éri el - tették hozzá.

A kutatásból kiderült az is, a teljes felnőtt népesség körében is stabil a FideszKDNP előnye, a kormányzó szövetségnek 41 százalékos a támogatottsága.

Az ellenzéki pártok támogatottsága a választókorú magyarok körében továbbra is egyszámjegyű, de a népszerűségük itt kiegyenlítettebb: a Demokratikus Koalíció és a Jobbik 7-7, a Momentum 6, az MSZP-P szövetség pedig 5 százalékon áll - olvasható a közleményben. A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2019. július 2. és július 28. között 5000 ember személyes megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. A mintavételi hiba 1,4 százalék.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.