Kultúra

Kiosztották a 29. THEALTER fesztivál díjait

Kiosztották a 29. THEALTER fesztivál díjait

2019. augusztus 11., vasárnap
Kiosztották a 29. THEALTER fesztivál díjait

Idén is izgalmas, színes műsorkínálat várta a közönséget a hazai független színházi szcéna fesztiválján, melyen fontos magyar csapatok előadásain túl nemzetközi társulatok hazai bemutatóit is láthatták az érdeklődők. A fesztivál zárónapján a Közönség-, Kritikus- és Junior-díj mellett a THEALTER önkéntesei is díjazták a kedvenc produkciójukat. Idén három Különdíjat is odaítélt a fesztivál.

29. alkalommal rendezte meg a szegedi MASZK Egyesület a THEALTER nemzetközi színházi fesztivált. 2019. augusztus 2. és 10. között várták az érdeklődőket a hazai független szcéna és a régió legizgalmasabb színházainak előadásait bemutató programsorozatra. Szeged évtizedek óta részese a regionális és a nemzetközi színházi életnek – ezt kevés magyar város mondhatja el magáról. Ennek a jelenlétnek meghatározó alkotóeleme a THEALTER. 9 nap alatt, 9 helyszínen 32 csapat 30 produkcióját nézhette meg a közönség az Európai Fesztivál Szövetség EFFE-minősítését harmadik alkalommal is elnyert művészeti fesztiválon. Idén három bemutatót és több magyarországi premiert láthattak a nézők. A fesztivál rögtön egy ősbemutatóval indult: a Trafó, a MASZK Egyesület és a Füge Produkció Kutyaportéka - kisvárosi kórkép című előadásával. Ezt követően a fesztivál visszatérő vendége, a világhírű performansz művész, Ivo Dimcsev LIVE Solo Concert című előadását élvezhették a nézők.

A záró produkciót megelőzően tartották a díjkiosztót: a fesztivál önkénteseinek díját a Bringa-verkli kapta (előadó: Fábián Gábor és Rostás László), az érzékeny témaválasztásért és az ihletett megvalósításért. A fesztivál Junior-díját Markó-Valentyik Anna nyerte el a KL Színház Alaine - Ideje a meghalásnak című produkciójáért (rendező: Ladányi Andrea), a korokon átívelő össz-művészeti megközelítésért. A fesztivál Kritikusdíját a Hős 2.0. - Az előadások előadása (szerzők és előadók: Uroš Kaurin, Vito Weis) kapta a színészlétet kendőzetlenül feltáró fogalmazásmódért. A Közönségdíjat a Queendom (koncepció, rendező: Szabó Veronika) kapta a női nézőpont játékos és komoly érvényesítéséért. A fesztivál Különdíjat ítélt a KV Társulat és a Trafó - Kortárs Művészetek Háza Médeia (rendező: Czukor Balázs) című produkciója alkotócsapatának a klasszikus téma megkérdőjelezhetetlenül mai megközelítéséért, továbbá a Színház- és Filmművészeti Egyetem A Nyíregyháza utca (rendező: Novák Eszter) című előadása alkotócsapatának a súlyos téma nagyszabású színpadi megvalósításáért. Bátor és felelős színészi munkájáért Különdíjat kapott Medveczky Balázs is a Színműhely Produkció és Átrium koprodukciójában megvalósult Fehér nyuszi, vörös nyuszi című előadásban nyújtott teljesítményéért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.