Sport

Kárász Anna egy teljes éves munkája úszott el

Kárász Anna egy teljes éves munkája úszott el

2019. augusztus 22., csütörtök
Kárász Anna egy teljes éves munkája úszott el
Mint ahogy beszámoltunk róla, kizárták a szegedi Kárász Annát és párostársát, Kozák Danutát a szegedi kajak-kenu-világbajnokságon, mivel hajójuk 80 dekával könnyebb volt a megengedettnél. Hogy pontosan mi történt, arról Petrovics Kálmánnal, az NKM Szeged Vízisport Egyesület klubigazgatójával beszélgettünk.

- Meglehetősen amatőrnek tűnő hiba fosztotta meg a továbbjutástól Kárász Annát és Kozák Danutát.

- Hogy ez milyen hiba volt, azt nem minősíteném. Nyilvánvaló hiba volt. Ha egy hajó könnyebb, ez kizárást von maga után, ez ellen nem tudunk mit tenni. Rendkívüli módon sajnáljuk a versenyzőt, a csapatát, akik évek alatt nagyon komoly munkát fektettek ebbe a világbajnoki szereplésbe. Nem ilyenen kellene elmennie egy világbajnoki indulásnak.

- Hogyan kell elképzelni egy ilyen mérlegelést? A verseny után van hivatalos ellenőrzés, de gondolom előtte azért azt a hajót a versenyzők stábja is leméri többször.

- Annyiszor ellenőrzik, ahányszor szükséges. Ha a szakácsnőnek is azt mondják, hogy kell 10 deka a margarin az ételbe, akkor kiméri és beletesz pont 10 dekát. A mérés az mérés. Mi úgy tudjuk, hogy a hajót előtte lemérték rendesen, ennek ellenére mégis előfordult egy ilyen hiba. Nem tudom megmondani, hogy miért volt. Meg kell várni a világbajnokság végét és megnézzük, hogy mi történt. Semmi olyan mozdítható szerkezet nem volt a hajóban, aminek az eltávolítása indokolta volna, hogy könnyebb legyen a hajó.

- Beszélt a verseny után Annával?

-Nem beszéltem vele, csak üzenetet váltottunk. Nyilván nehezen éli meg ezt.

„El kellett telnie néhány órának, hogy egyáltalán felfogjam, mi is történt, a következményeibe bele sem merek egyelőre gondolni. Ha szabadjára engedném a gondolataimat, azzal kellene szembesülnöm, hogy elúszott minden, amiért egész évben dolgoztam, dolgoztunk, és csak sírni tudnék” – osztotta meg az érzéseit a Nemzeti Sporttal Kárász Anna, hozzátéve, ők ugyanúgy készültek a futamukra, mint máskor. A hajóval, annak súlyával nem foglalkoztak, hiszen ezzel máskor sem szoktak. „A világbajnokságot megelőző sajtótájékoztatón kérdezgették, nem érint-e rosszul, hogy nem vagyunk benne a négyesben, most sajnos az a határozott válaszom lenne rá, hogy de igen, nagyon rossz, hogy nincs másik számom. Danutának annyiban más a helyzete, hogy neki ott van az egyes, amire koncentrálnia kell. De nekem nincs, ami elvonja a figyelmemet a történtekről. Azt is nagyon sajnálom, hogy ez lett volna az első magyarországi felnőtt-világbajnokságom – és talán az utolsó is –, és szegedi versenyzőként ez még inkább fájó.”

-Hogyan lehet ebből kvótája Kárász Annának és a párosnak?

- Az országok szerezhetnek kvótát, a női sportágban összesen hatot a világbajnokságon. A hat kvótára minden esély megvan továbbra is. Az, hogy ki ülhet hajóba az olimpián, majd a jövő évi válogatókon dőlhet el. Annának éppen úgy megvan az esélye, mint bárki másnak. Az, hogy Magyarországnak meglesz a kívánt hat kvótája, azon múlik, hogy a két egyesben és a négyesben sikerül-e kiharcolni ezen a világbajnokságon. A négyesekre csak itt van esély, az egyesekre még van további lehetőség a későbbiekben is. De reméljük, hogy nem kell majd izgulnunk vasárnap után.

Szeged, 2019. augusztus 22.
Kozák Danuta (b) és Kárász Anna a nõi kajak párosok 500 méteres versenyének elõfutamában a szegedi kajak-kenu-világbajnokságon 2019. augusztus 22-én.
MTI/Szigetváry Zsolt

   

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.