Tudomány

Szegedi aranyérem született a nemzetközi biológiai diákolimpián!

Szegedi aranyérem született a nemzetközi biológiai diákolimpián!

2019. július 21., vasárnap
Szegedi aranyérem született a nemzetközi biológiai diákolimpián!

Ebben az évben hazánk, Magyarország rendezte a Nemzetközi Biológiai Diákolimpiát július 14-21. között Szegeden - közölték a szervezők.

Egy-egy ország maximum négy versenyzőt delegálhat a versenyre. Ebben az évben 73 ország 285 középiskolás diákja versenyzőként, további négy ország pedig megfigyelőként – egyelőre versenyzők nélkül - vett részt. A nemzetközi zsűriben közel 300 fő vett részt. Mellettük 80 egyetemista kísérő (guide), valamint további 150 önkéntes segédkezett a rendezvény sikeres lebonyolításában.

A szervezési és lebonyolítási munkákat jórészt a Szegedi Tankerületi Központ munkatársai végezték, együttműködésben a Szegedi Tudományegyetem, a Szegedi Biológiai Központ, valamint a Magyar Biológiatanárok Országos Egyesülete képviselőivel. A rendezés szakmai hátterét magyar kutatók és korábbi versenyzők által írt gyakorlati és elméleti feladatok jelentették.

Újdonságként jelent meg a gyakorlatok között a neurobiológia és a bioinformatika témaköre, de lehetőség nyílt a hazai fátlan társulások egyes jellegzetességeinek elemzésére is. A verseny két vizsganapból állt: július 16-án a gyakorlati, míg 18-án az elméleti fordulót rendezték.

A résztvevők a szabadidős programok során megismerhették hazánk tradicionális és modern kultúráját is. Élményeket szerezhettek városainkról, a hagyományos falusi életmódról, épített és természeti értékeink sokszínűségéről is. Megismerhették Szeged városát, illetve kirándulásaik során ellátogattak Ópusztaszerre, Budapestre, Kecskemétre és a lajosmizsei tanyavilágba is. Nagy sikert arattak az előadások során a népi tánc és népdaléneklési produkciók is, csakúgy, mint a könnyű- és komolyzenei bemutatók is.

A versenyen a Nemzetközi Zsűri döntése alapján végül 31 arany-, 55 ezüst- és 87 bronzérmet, továbbá 30 dicséretet osztottak ki. Az abszolút első és második helyet kínai, míg a harmadikat egy, az Amerikai Egyesült Államokból érkezett versenyző szerezte meg. Hazánk mind a négy diákja aranyérmet szerzett az idei versenyen, amivel a résztvevő 73 ország között Kína mögött a második legeredményesebb országnak bizonyult. A négy aranyérmes diák három hazai iskolát képviselt: Búzafalvi Dénes és Vizkeleti Péter az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolába jártak, Kozma Csaba a Bonyhádi Evangélikus Gimnáziumban, míg Hunyadi Marcell Dávid a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban érettségizett idén. A magyar csapat vezetője dr. Erős-Honti Zsolt volt. A következő évi versenyt Japán rendezi Nagasakiban július 3-11. között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.