Rovó László lendületes pályára állította a szegedi egyetemet

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Rovó László lendületváltást tűzött ki célul egy évvel ezelőtt, amikor megválasztották a Szegedi Tudományegyetem rektorának. Úgy tűnik, vállalásai sorra valósulnak meg: az egészségügyet érintő számos fejlesztés indult meg ebben az évben, és jelentős nemzetközi kutatásokban is részt vesz az egyetem – írja a Délmagyar.

Egy évvel ezelőtt mutatták be a Szegedi Tudományegyetem új vezetését, Rovó László professzor lett az intézmény rektora, aki akkor úgy fogalmazott, ed­­­­dig sikeresen pályázott az egye­­­tem, de ezt fokozni kell, és szükséges a hallgatók létszámának jelentős növelése. Az évfordulón beszélgettünk a rektorral, arról, hogy látja az elmúlt évet és ennek tükrében az egyetem jövőjét.

Váltásra volt szükség

– Másfél évvel ezelőtt, amikor felmerült annak a lehetősége, hogy a szegedi egyetem rektora le­­gyek, akkor még csak sejtettem, milyen nagy feladattal kell szembenézzek. Ám hogy mekkora ez, azzal mostanra szem­besültem, már átlátom az egyetem rendkívül összetett struktúráját – kezdte a beszélgetést Rovó László. Elmondta, hosszú évek óta tartó stagnálás után, illetve a 28 ezer főről 21 ezerre csökkent hallgatói létszám mellett mindenképpen len­­dületváltásra volt szükség. Az első egy évben rektorhelyetteseivel és a kancellári vezetés­sel közösen optimalizálták a for­­rásokat és újraszervezték kapcsolatrendszerüket.

Az interjúból az is kiderül, hogy véleménye szerint Szeged egyik legnagyobb értéke és egyben le­­­­­hetősége az egyetem. A nemzetközileg jegyzett tudományos, oktató és gyógyító tevékenysége mellett a megyeszékhelyen 21 ezer hallgató költi a pénzét, nagy részük fizeti az albérletet, itt eszik, vásárol, ettől is jobbak a város gazdasági mutatói. Egy néhány évvel ezelőtti tanulmány szerint a külföldi hallgatók fejenként 1,2 városi munkahelyet teremtenek, létszámuk és arányuk pedig évről évre nő Szegeden.

– Ezért lenne fontos, hogy saját városunk támogasson min­­­ket. Az egyetem a jelenlegi hely­zetben is bizonyította, hogy az oktatás, a kutatás és a gyógyí­tás területén egyaránt kiváló. Ezt megfelelő gazdasági támogatással még magasabb szintre tudnánk emelni, ami a várost és a régiót is tovább tudná vinni – vélekedett a város legnagyobb munkáltatójának vezetője.

További részletek ITT olvashatók.

 

Előző sztori

Életbe lépett a családvédelmi akcióterv

Következő sztori

Már tesztüzemben bedöglött Szeged első elektromos busza

Legutóbbi hasonló cikkek