Egyetem

Ökobörtön tervével nyert OTDK-t Balaton Anna szegedi jogász

Ökobörtön tervével nyert OTDK-t Balaton Anna szegedi jogász

2019. július 15., hétfő
Ökobörtön tervével nyert OTDK-t Balaton Anna szegedi jogász

Hogyan néz ki egy öko- és innovatív börtön, mi a célja? – ezt a témát járta körül OTDK-dolgozatában Balaton Anna, az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar végzett hallgatója. Országos szinten első díjjal elismert munkájában egy magyarországi zöld börtön tervét dolgozta ki.

Balaton Anna, a Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karának frissen végzett jogásza egy igazán egyedi ötlettel lett első helyezett az Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK). Tanulmányai alatt leginkább a büntetés-végrehajtás iránt érdeklődött, így „Innovatív börtönépítészet. A ma ötlete, a holnap börtöne” című OTDK-s dolgozatában egy olyan ökobörtön tervét vázolta fel, amely a skandináv országokban már hagyományosnak mondható.

– Olyan témát igyekeztem választani, ami minden tekintetben új. Magyar viszonylatban ennek a témának nagyon kicsi a feldolgozottsága, szemben a skandináv országokkal, ahol már elég nagy szakmai háttér áll ezen típusú börtönök mögött. Elsősorban a skandináv és az amerikai börtönépítészetet és börtönkultúrát hasonlítottam össze, végül pedig a magyart a kettő közé helyeztem el. Teljesen más szemléletmódot alkalmaztam ebben a dolgozatban, ugyanis az, hogy az épületeken és a dizájnon keresztül vizsgáltam a büntetés-végrehajtási jogot, igazán rendhagyó. Ez azért is fontos, mivel arra a következtetésre jutottam, hogy maga az épület és a dizájn kifejezi azt az értékrendet, amit a fogvatartottakról gondolunk, vagy, amit maga a büntetés-végrehajtás képvisel – magyarázta Balaton Anna.

A zöld börtönök a skandináv országokban egyáltalán nem újkeletűek. Ezekben az országokban jellemzően modern, nyitott, zöld börtönökben helyezik el a fogvatartottakat. Ezzel szemben az amerikai börtönök, börtönrendszerek ennek a szemléletmódnak az ellentétét képviselik. Ezekre a rendszerekre inkább a megtorló nézet jellemző, az épületekben sokszor embertelen körülmények uralkodnak. Ennek, éles kontrasztjaként jelennek meg a skandináv börtönök.

– A skandináv országokban kisebb létszámú elítéltekkel dolgoznak egy-egy börtönkomplexumban, ami a hatékonyságát is eredményezi ezeknek az intézményeknek, mivel a kisebb számú embert jobban tudják kezelni. Az okos börtönt is ezért 400 főre terveztem úgy, hogy két külön épületbe 200-200 elítéltet, azon belül is szeparálva, részlegenként helyeznék el. Mivel ez zöld börtön, így egy nagy központi park köré szerveztem az egészet. A koncepciója új nézőpontot tükröz: kisebb épületek, kisebb lépték, és okos technikai megoldások. A zöld központi részlegen helyeztem el az egészségügyi és az oktatási központokat és egy kis kápolnát. A zöld terület két oldalán lenne a fogvatartottak épülete. A komplexum hátsó részén pedig munkavégzés céljából alakítottam ki néhány épületet – részletezte a terveket a jogász.

(Forrás: SZTE)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.