/

Megszavazta a lex Czeglédyt az Országgyűlés

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A törvényjavaslatot a kormánypártok azután nyújtották be, hogy a költségvetési csalással vádolt egykori MSZP-s politikus, Czeglédy Csaba kétszer is úgy jutott mentelmi joghoz, hogy felkerült a DK jelöltlistájára. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a kezdetektől kiállt Czeglédy mellett – közölte az M1 Híradója.

Elfogadta az Országgyűlés 153 igen, 26 nem ellenében, 3 tartózkodó szavazattal a képviselők mentelmi jogáról szóló törvényt, amelynek lényege, hogy a képviselőjelöltet abban az esetben, ha büntetőeljárás folyik ellene, és a vádemelés még a jelöltté válás előtt történik, nem illeti meg a mentelmi jog. A lex Czeglédyként ismert javaslatot májusban nyújtotta be a Fidesz. A kormánypártok Czeglédy Csaba ügye miatt javasolták a törvénymódosítást.

Az előterjesztés vitájában a baloldali képviselők nem szólaltak fel. A fideszes Kósa Lajos szerint Czeglédy Csaba olyan bűnöző, aki túl sokat tud az ellenzékről, ezért mentették ki őt az eljárásból.

Múlt szerdán tárgyalták a Szegedi Törvényszéken a Human Operátor Zrt.-hez köthető bűnszervezet ügyét, amit a vádirat szerint Czeglédy Csaba irányított. Emiatt többször került előzetes letartóztatásba. Múlt szerdán  mentelmi joga miatt mégsem ült a vádlottak padján. Az ügyben hárman kaptak letöltendő szabadságvesztést, miután beismerték bűnösségüket.

Összesen 21 embert vádoltak meg azzal, hogy több mint hatmilliárd forinttal károsították meg az állami költségvetést.

Czeglédy Csaba, aki korábban ügyvédként és politikusként is képviselte a szocialistákat és Gyurcsány Ferenc pártját, végig tagadta bűnösségét. Szerinte jogtalanul tartották fogva. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a kezdetektől kiállt Czeglédy mellett, ugyanakkor azt elismerte, hogy a diákmunkások kifizetésére kért tőle pénzt Czeglédy.

A több milliárd forintos csalással vádolt volt politikus Gyurcsány Ferenc pártjának EP-listájára is felkerült.

Czeglédy Csaba ekkor kapott mentelmi jogot, amit a bíróság kérésére sem függesztett fel a Nemzeti Választási Bizottság. A Fidesz szerint kezdettől fogva világos, hogy Gyurcsány Ferenc és pártja azért bújtatta Czeglédyt a mentelmi jog mögé, hogy kimentsék az ellene folyó büntetőeljárás alól.

Az ügyészség fellebbezése után a bíróság egyelőre nem döntött arról, hogy – mentelmi jogának megszűnése után – folytatható-e Czeglédy Csaba ellen a korábbi eljárás, vagy újra kell kezdeni.

(Forrás: hirado.hu)

Előző sztori

Felszámolták a hajléktalantanyát a töltésoldalban

Következő sztori

Kissé felhős, de meleg időre van kilátás szerdán