Közélet

Medián: erősödött a DK és a Momentum, az LMP szavazótábora a felére csökkent

Medián: erősödött a DK és a Momentum, az LMP szavazótábora a felére csökkent

2019. július 11., csütörtök
Medián: erősödött a DK és a Momentum, az LMP szavazótábora a felére csökkent

A májusi európai parlamenti választás a pártok hazai erőviszonyait is alaposan felkavarta - írja a HVG a Medián kutatására hivatkozva.

A Medián legfrissebb, a HVG megbízásából június végén és július elején készített felmérésében újra megfigyelhető a „győzteshez húzás” jól ismert jelensége, ám nem annak klasszikus értelmében. Ugyanis miután a Fidesz a várakozásoknak megfelelően nagyarányú győzelmet aratott, népszerűsége szinte változatlan maradt (a szavazókorú népességben a tavasszal mért 41 százalékról 40-re, a választani tudó „biztos” szavazók körében viszont 56-ról 57 százalékra mozdult). Ezzel szemben a vártnál jobban szereplő DK és Momentum támogatottsága a választást követően látványosan megugrott. A DK a teljes népességben 7-ről 11 százalékra javított, így a Jobbikot és az MSZP-t is lehagyva jelenleg a második legerősebb párt. A Momentum a teljes népességben 5 százalékra erősödött (pedig a 4 százalékot is idén tavasszal érte el először), a választani tudó „biztos” szavazók körében viszont már 6 százalékon áll. Eközben mind a Jobbik, mind az MSZP több százalékpontot veszített (jelenleg mindkét párt a választópolgárok 6-6 százalékát tudhatja maga mögött), az LMP szavazótábora pedig lényegében megfeleződött (a teljes népességben 5-ről 3 százalékra, a választani tudó „biztos” szavazók körében 6-ról 2 százalékra zuhant). A DK nagyarányú erősödése ellenére Gyurcsány Ferenc személyes népszerűsége alig változott, valójában csak visszaért a tavaszi megingást megelőző szintre (21 százalék). Nála azonban jóval kedveltebb az EP-listavezető Dobrev Klára, akinek ismertsége április óta 82-ről 91 százalékra, népszerűsége pedig 24-ről 30 százalékra emelkedett. A „győzteshez húzás” jelensége a főpolgármester-jelölti előválasztás kapcsán is megfigyelhető: a nyertes Karácsony Gergely népszerűsége 33-ról 37 százalékra (a budapestiek körében 32-ről 38 százalékra) nőtt, míg az előválasztástól távol maradó Puzsér Róbert 15 százalékos támogatottságával jelenleg is a legkevésbé kedvelt politikus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.