//

Könyv állít emléket az első világégésben harcoló vásárhelyi zsidó katonáknak

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tizenkettedik alkalommal rendezi meg Történettudományi Találkozóját a Vásárhelyi Történelmi Kör július második felében. A találkozón Nagy Gyöngyi, a hódmezővásárhelyi Emlékpont történésze a hódmezővásárhelyi zsidó katonák első világháborús szerepvállalásáról júniusban megjelent könyvét bemutatva tartott előadást.

Az Emlékpont Könyvek sorozat 13. köteteként A zsidó lakosság igen hazafias – Hódmezővásárhelyi zsidó katonák az első világháborúban címmel megjelent kiadványban olvasható, hogy a Nagy Háborúba Vásárhelyről 250 zsidó származású katona vonult be, ám ezt a számot annak ismeretében fontos értékelni, hogy a városban az 1910-es felmérés szerint 1400 fős zsidó közösség élt.

A hadbavonult férfiak nagy része kereskedő, iparos vagy tisztviselő volt, de több vásárhelyi zsidó orvos, ügyvéd és tanár is a hadszíntereken harcolt. Nagy Gyöngyi cáfolta az állítást, hogy a zsidó katonák nagy része a hátországban igyekezett volna átvészelni a háborút, a 250 honvéd közül 192-en a frontvonalban harcoltak, egynegyedük pedig tiszti rangot is elért, soraikban három főorvost és két ezredorvost is találhatunk, s a 250 katona közül hatvan hősiességét háborús kitüntetéssel ismerték el.

Vásárhelyen elsőként a zsidó közösség állított emléket a zsinagóga falán az első világháborúban elesett hitsorstársaknak, a többi emlékművet csak ez után valósították meg. A két világháború között harminc zsidó származású hősi halott neve volt ismert, azonban Nagy Gyöngyi kutatásai során további tizenkét katona nevére és sorsára derített fényt. A veszteségeket számba véve a 42 hősi halott mellett huszonöten rokkantan tértek haza a háborúból, kilencen később a harctéren szerzett betegségük miatt hunytak el, míg 35-en hadifogságba estek.

A hazatért zsidó katonák közül többekre a második világháború további csapásokat mért. Nyolcan munkaszolgálatosként kerültek ismét a frontra, 37-en pedig a náci haláltáborokban vesztették életüket.

A száz éve, 1919. július 25-én, Hódmezővásárhely határában történt tömeggyilkosság egyik áldozata, a zsidó származású Strasser Gábor az előző évben ért haza a frontról. Ő egyike volt a magát városi rendőrkapitánynak kinevező, a román megszállók támogatását élvező Berényi László által a Kutasi útra vezényelt ötvenhat személynek, akiket géppuskával lőttek az előzőleg saját maguk által megásott tömegsírba.

Nagy Gyöngyi a zsidó katonáknak a frontról írott leveleinek tanulmányozása során szerzett tapasztalatáról elmondta, hogy a férfiaknak fontos volt zsidóságuk, de magyarságtudatuk és vásárhelyiségük legalább annyira meghatározta gondolkodásukat.

Nagy Gyöngyi kötete ingyenesen letölthető az Emlékpont honlapjáról az alábbi címen:

http://www.emlekpont.hu/kiadvanyaink/emlekpontkonyvek/emlekpontkonyvek.html

Előző sztori

Ismét egyre több az afgán Röszkénél

Következő sztori

Telefonfülkében hagyott pénztárcát nyúlt le egy baksi tolvaj