Közélet

Kívülről már megújult a Belvárosi mozi

Kívülről már megújult a Belvárosi mozi

2019. július 17., szerda
Kívülről már megújult a Belvárosi mozi

Befejezték a felújítás alatt álló Belvárosi Mozi homlokzatának rekonstrukciós munkálatait, az épület belső részében azonban még javában folyik a munka, hogy szeptemberben már vendégeket fogadhasson a patinás épület.

Habár a felújítási munkálatokat már tavaly el szerették volna kezdeni, végül az átcsúszott 2019-re. A műemlék 762 millió forintos európai uniós forrásból újul meg. A Belvárosi mozi belsejében még nagy a felfordulás, kívül azonban már láthatóak a renoválás jelei, ugyanis befejeződött a homlokzat felújítása, eltűntek az állványok, azonban az épület még körbe van kerítve.

A homlokzati munkálatokkal már végeztek (fotó: Kovács Ferenc)

A beruházás során korszerűsítik a szellőző- és világítási rendszert, hőszigetelést kapnak a külső falak és a tetőfödém, a műemléki adottságok figyelembe vételével felújítják a nyílászárókat, és elvégzik az akadálymentesítést is. Az átépítés során kicserélik a nézőtér falburkolatát és a mögötte lévő hangelnyelő réteget is. A mozitermekbe a legmodernebb hangtechnikát építik be. A tervek szerint a felújítással még az idén végeznek, a mozi vezetői abban bíznak, szeptemberben már fogadhatnak vendégeket, amíg ugyanis nem fejeződtek be teljesen a renoválási munkálatok a Balázs Béla és a Zsigmond Vilmos teremben, addig csak a Csőke József teremben van vetítés. A szegedi Belvárosi mozit a “mozgófényképszínház” működtetésére létrehozott részvénytársaság építtette. A vidék akkori legnagyobb mozija Sebestyén Endre szegedi építész tervei alapján 1920 őszére készült el, az első vetítést szeptember 8-án tartották. 1930 nyarán a magyar vidéki filmszínházak közül elsőként a Belvárosi moziban játszottak hangosfilmet. A filmszínházat úgy alakították ki, hogy a vetítések mellett más produkcióknak is otthont adhasson: koncertezett az épületben Bartók Béla, s az 1930-as években felléptek a mozi színpadán az akkoriban induló Szegedi Szabadtéri Játékok sztárjai is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.