Kihirdették az egyetemi felvételi ponthatárokat

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) általános orvos képzésére idén 428 ponttal lehetett bejutni. Osztatlan magyar-francia szakra lehetett a legmagasabb ponthatárral bekerülni.

A felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerdán hirdették ki. Ezekből kiderült, hogy az Állam- és Jogtudományi Kar képzései közül a legmagasabb pontszámot 450-nél határozták meg: a nemzetközi tanulmányok szakra jelentkezőknek legalább ennyit kellett ahhoz elérniük, hogy állami ösztöndíjat nyerjenek. Nem sokkal maradt le az állami jogászképzés: oda 440 ponttal vették fel a jelentkezőket.

Az Általános Orvostudományi Karon 428 ponttal államilag finanszírozott, 427 ponttal költségtérítéses képzésre lehetett bejutni. Előbbi esetében ez mindössze egy pontos emelkedés a tavalyi ponthatárhoz képest.

Slágerszakokká vált az elmúlt években a pszichológia: a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar (BTK) állami ösztöndíjas képzésén szintén 443-nál húzták meg a határt. A költségtérítésesnél pedig 450-et állapítottak meg. Népszerű kar a Gazdaságtudományi, itt a gazdálkodási és menedzsment képzésre 400 ponttal lehetett bejutni, ami megegyezik a központilag meghúzott ponthatárral.

Viszont idén a legtöbb, 451 pont: ennél kevesebbel az osztatlan magyartanár, francia nyelv és kultúra képzésre nem lehetett bejutni.

A legmagasabb pontszámok élmezőnyében megtalálható a BTK kommunikáció- és médiatudomány képzése, ahová 441 ponttal vették fel az állami képzésre jelentkezőket, a költségtérítésesre pedig a minimális 280 ponttal juthattak be a leendő egyetemisták. A nemzetközileg is elismert anglisztika képzés költségtérítéses változatára 420 ponttal lehetett bekerülni.

Hogyan állnak össze?

Az egyéni pontok számításához figyelembe veszik a felsőoktatási képzésre jelentkező érettségi eredményeit. Ők jelentkezésükhöz többlet pontért csatolhatnak egyéb dokumentumokat: sportteljesítményükért, nyelvvizsgáért, felsőoktatási képzésben vagy felsőfokú szakképzésben szerzett oklevélért cserébe kaphatnak pluszpontokat. Jelentkezésüket követően az egyes egyetemek meghatározzák, hányan juthatnak be az adott képzésre, a jelentkezőket pedig elért pontszámuk alapján rangsorolják: tehát ha egy képzésre 60-an juthatnak be, a hatvanadik jelentkezőnek pedig 410 pontja van, akkor 410 a ponthatár az adott képzésen. Vannak központilag meghatározott pontszámú képzések: ilyen például az anglisztika 320 ponttal, a gazdálkodási és menedzsment 400-zal, valamint a kommunikáció- és médiatudomány 440-nel. Ezeknél a képzéseknél az egyes egyetemekre a központilag meghatározott pontszámnál alacsonyabb ponthatárral nem juthatnak be jelentkezők, ők is csak korlátozott létszámban.

Előző sztori

Nemesi Pál: Azt akarom, hogy a szegediek győzzenek!

Következő sztori

Újabb öt afgánt tartóztattak fel Röszkén