Hírzóna

Jelentkezőket várnak az SZTE versenyére

Jelentkezőket várnak az SZTE versenyére

2019. július 3., szerda
Jelentkezőket várnak az SZTE versenyére

A Szegedi Tudományegyetem nyolcadik alkalommal rendezi meg a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt. Az ország egyik legrangosabb tanulmányi versenyén a diákok a tudásukról való számadás mellett szakmai programokon is részt vesznek: meghallgathatják egy Nobel-díjas tudós előadását, és a szegedi egyetem legmodernebb laborjaiban találkozhatnak az SZTE vezető kutatóival. A versenyt 2019. november 5-6-án rendezik meg, a jelentkezési határidő 2019. szeptember 15-e. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Pro Talentis Universitatis Alapítvány hazai és határon túli középiskolás diákokat és felkészítő tanáraikat várja a nyolcadik alkalommal meghirdetett SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre (SZGYTV). A 2019. november 5-6. közötti program a szegedi egyetem egykori rektora, az 1937-ben Nobel-díjjal elismert Szent-Györgyi Albert gazdag kutatói életműve előtt tiszteleg. A 2019-es vetélkedő fő témája: Szent-Györgyi Albert munkássága, valamint az orvosi-élettani, fizikai és kémiai Nobel-díjasok 2014-2018 között. A verseny kérdései a biológiához, a fizikához és a kémiához kötődnek.

A csapatok pályázhatnak kisfilmmel valamint képregénnyel is: a pályamunkáknak a Nobel-díjas anyákat és lányokat vagy a Nobel-díjas apákat és fiúkat kell bemutatniuk. A hazai és a határon túli középiskolák számára a versenykérdéseket az SZTE elismert oktatói állítják össze, a zsűri tagjai a szegedi egyetem elismert professzorai. A kétnapos rendezvény során a verseny mellett szakmai programokat is kínál az SZTE: a diákokat és felkészítő tanáraikat az egyetem vezető kutatói fogadják az intézmény legmodernebb laborjaiban, és meghallgathatják egy Nobel-díjas tudós előadását is. A Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Versennyel, a tudományok megszerettetésével, az ismeretterjesztéssel, az inspiráló és a felsőfokú képzés gyakorlati oldalát is bemutató programokkal arra törekszik a Szegedi Tudományegyetem, hogy magához vonzza a tehetségeket és továbbtanulásra ösztönözze őket. Az SZTE idén már másodszor ismeri el azon felkészítő tanárok munkáját, akik több éve vesznek részt a versenyen, és diákjaik mentorálásával, motiválásával járulnak hozzá a tehetséggondozáshoz. A verseny döntőjébe jutott hat csapat értékes nyereményeket vihet haza, az első helyezett pedig elnyeri a verseny fődíját. A 2017-es győztes csapat – a három diák és kísérő tanáruk – például Cambridge-be utazott tanulmányútra, a 2018-as első helyezettek jutalma egy szakmai programokban bővelkedő heidelbergi út volt. Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyről valamint a nevezéssel kapcsolatos tudnivalókról a

verseny hivatalos honlapján

találnak információt az érdeklődők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.