Egyetem

Egyre népszerűbb a Szegedi Tudományegyetem

Egyre népszerűbb a Szegedi Tudományegyetem

2019. július 25., csütörtök
Egyre népszerűbb a Szegedi Tudományegyetem

Növelte hallgatói számát 6 százalékkal a 2019-es központi felvételi eljárásban az SZTE: összesen 6159 új hallgatót vett fel az intézmény. A külföldi hallgatók folyamatban lévő felvételi eljárásának lezárását követően, várhatóan több mint 7500 gólya kezdheti meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen. A hallgatói létszám növekedése az egyetem közösségének és új vezetésének közös sikere.

Jelentősen nőtt az orvos- és egészségtudomány, az informatika, a gazdaság-, a jogi-, a bölcsész- és a természettudományi képzési területre felvettek, valamint a távoktatásban résztvevők száma. A külföldi hallgatók folyamatban lévő felvételi eljárásának lezárását követően, várhatóan több mint 7500 új hallgató kezdheti meg tanulmányait 2019 szeptemberétől a Szegedi Tudományegyetemen – hangzott el a 2019. július 24-i ponthatár húzást követő esti sajtótájékoztatón.

A 2019-es központi felvételi eljárásban 6159-en jutottak be a Szegedi Tudományegyetem valamely képzésére: 4060 alap, 776-an mester, 930-an osztatlan, 393-an felsőoktatási szakképzésen kezdik meg tanulmányaikat.

Állami ösztöndíjas képzésen 5141, önköltséges finanszírozási formában 1018 új hallgató tanul szeptembertől a szegedi egyetemen. A legmagasabb pontszámmal – 455 ponttal – az Állam- és Jogtudományi Kar nemzetközi tanulmányok szak állami ösztöndíjas helyeire lehetett bejutni. Magas pontszám kellett az állami ösztöndíjas helyekre a pszichológia (443 pont), a kommunikáció- és médiatudomány (441 pont), a jogász (440 pont), az általános orvos (428 pont), a fogorvos (427 pont), a munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási (416 pont), az ápolás és betegellátás - gyógytornász (403 pont), a kereskedelem és marketing (402 pont), a gazdálkodási és menedzsment (400 pont), valamint a pénzügy és számvitel (400 pont) nappali munkarendű szakokon is.

A munkaerő-piaci igényekhez igazodva jelentősen, 98 fővel nőtt a műszaki képzési területre felvettek száma, ahol 442 hallgató kezdheti meg tanulmányait az új tanévben és 22-vel emelkedett az informatika képzési területre bekerültek száma, így 922 új hallgató tanulhat ezen a területen. Új szak a Szegedi Tudományegyetemen például a Természettudományi és Informatikai Karon indított villamosmérnök alapszak 34, az üzemmérnök informatikus 32 fővel. 102 fővel több – összesen 737 – új hallgató tanul a gazdaságtudományok képzési területen, 12-vel emelkedett a művészet és művészetközvetítés képzési területre felvettek száma, míg 17 fővel több – összesen 755 – új hallgató kezd majd a bölcsészettudományi képzési területen. 101 fővel nőtt az orvos- és egészségtudomány képzési területre felvettek száma. Továbbra is töretlen az érdeklődés az általános orvosi és fogorvosi képzések iránt, az SZTE Általános Orvostudományi Karon 232, a Fogorvostudományi Karon 55 új hallgató kezdi meg az első évét. Kiemelkedő az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar 390 fős, a tavalyinál 69-cel magasabb induló évfolyamának a létszáma. Szintén munkaerő-piaci trend, hogy nő az érdeklődés a távoktatás képzési forma iránt. A Szegedi Tudományegyetemen a távoktatás esetében 33 százalékkal nőtt a felvett hallgatói létszám.

Annak érdekében, hogy ez a javuló tendencia folytatódjon, a szegedi egyetem uniós és hazai forrásból 2021 májusáig tartó programot indított.

A projekt célja, hogy növelje az egyetemre felvételiző diákok arányát, elsősorban a hátrányos helyzetű járások középiskolásai között. Kiemelt figyelmet kap a természettudományos, a mérnöki és az informatika képzési terület, az eddigi beiskolázási programok fejlesztése és a leendő hallgatók körének szélesítése. A középiskolás diákok egyetemi beilleszkedését, és későbbi szakmai fejlődését szolgálja a Szegedi Tudományegyetem START ösztöndíj-programja is. Az első helyes jelentkezők körében igazán népszerű volt az ösztöndíj: összesen 1393-an adták be jelentkezésüket. A pályázatokat augusztusban bírálja el az SZTE Tehetségpont Tanácsa.

A felvételizők értesítését 2019. július 24-én az Oktatási Hivatal kezdi meg sms küldéssel, illetve a besorolási döntés felvi.hu-n keresztüli eljuttatásával. A Szegedi Tudományegyetem –zöld egyetemként – papír alapú értesítést nem küld, a felvettek 2019. július 29-től e-mailben kapnak értesítést a tanulmányok megkezdéséhez szükséges tudnivalókról, a beiratkozásra 2019. augusztus 26. és augusztus 31. között, előre egyeztetett időpontban az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központba várja a gólyákat. Az adminisztratív feladatok elvégzése után sokszínű kulturális és szabadidős programok várják a résztvevőket. A gólyák megismerhetik azokat az egyetemi egységeket, melyek a következő években segítséget nyújtanak nekik a minél sikeresebb tanulmányaikhoz. Az egyetemi épületek közti közlekedést és tájékozódást felsőbb éves hallgatók, valamint SZTE különjáratok segítik, sőt 2019. augusztus 30-án egy különleges „party villamossal” is utazhatnak. A rendezvény nem titkolt célja, hogy az egyetemre érkezők már az első nap érezzék, Szeged legnagyobb közösségének tagjaivá váltak. A gólyák beilleszkedését azSZTE Felvettek honlapjais segíti, ahol minden szükséges információt megtalálhatnak egyetemi éveik megkezdéséhez. Azok számára, akik nem jelentkeztek a 2019-es általános felsőoktatási felvételi eljárás során; vagy jelentkeztek, de nem nyertek felvételt egyetlen felsőoktatási intézménybe sem, a Szegedi Tudományegyetem pótfelvételit hirdet. A jelentkezéssel kapcsolatos részletes információk 2019. július 29-től érhetők el azSZTE Pótfelvételi oldalon. A pótfelvételire 2019. július 29. és augusztus 7. között lehet jelentkezni afelvi.huoldalon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.