Közélet

A Kakuszy-ház kálváriája és újjászületése

A Kakuszy-ház kálváriája és újjászületése

2019. július 23., kedd
A Kakuszy-ház kálváriája és újjászületése

1889. július 6-án adták át a Csaba utcai Kakuszy-házat, amely az egyetlen védett napsugaras homlokzatú ház Felsővároson. Az épület sorsa korábban sokáig kérdéses volt, állapota a 2000-es évekre kritikussá vált, végül állami tulajdonba került, felújították és a mai napig dicső módon gazdagítja környezetét.

A Kakuszy-házat a nagy árvíz utáni újjáépítési láz során építették Felsőváros külső peremén. A ház a szegedi jellegzetességnek számító napsugaras oromzattal épült. Az épület terveit 1889-ben Kakuszy István készítette. A város az építési engedélyt 1889. január 31-én állította ki, a műszaki átadására pedig fél évvel később, július 6-án került sor. A házat az építtető család használta egészen 1976-ig, akkor azonban a Magyar Népköztársaság műemlékké nyilvánította és megvásárolta azt. Az épület a rendszerváltás utáni zavaros jogi helyzetben az államot képviselő Kincstári Vagyoni Igazgatóságtól egy civil szervezethez, a Mozgáskorlátozott Fiatalok Rehabilitációs és Sportcentruma Alapítvány kezelésébe került.

Az alapítvány munkálatokba kezdett az épület udvarán, de csak a tervezett létesítmények alapjáig jutott. Az időközben tönkrement alapítványtól az épület kezelési jogát a Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete vette át. Az egyesület először irodává akarta alakítani a házat, de elegendő források hiányában végül nem tudták megvalósítani terveiket. A folyamatosan pusztuló műemlék állapota a 2000-es évek derekára kritikussá vált: 2005 telén a tető utca felőli része megrogyott, a cserepek az udvarra csúsztak, az épület fele fedél nélkül maradt. Három évvel később az épület részben leégett, de a napsugaras oromzat megmaradt.

2010-ben a Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete szeretett volna túladni az épületen, de a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő elzárkózott az időközben teljesen lepusztulttá vált műemlék visszavásárlásától. A Kakuszy-ház végül 2011-ben került vissza az állam tulajdonába. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. hozzákezdett a ház újjáépítésének előkészítéséhez. Miután elkészíttették a felújításhoz szükséges szakvéleményeket és megszerezték az építési engedélyt, 2014-ben elvégezték a rekonstrukciós munkálatokat, azóta az épület ismét dicső módon gazdagítja környezetét.

Méltatlan pusztulás

Korábban beszámoltunk arról, hogy a Liszt utcában található napsugaras ház hosszú idők óta elhagyatottan, lepusztultan várja, hogy bevégezze sorsát. A jellegzetes tetőt évekkel ezelőtt lebontották, de még így is maradt menteni való értéke az épületnek: az ablakok felett található oroszlánokat ábrázoló motívum nagyon ritka, különösen dombormű formában. Ifj. Szilágyi Árpád városvédő sajnálatosnak tartja, hogy az önkormányzat nem tesz semmit a ház megmentése érdekében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.