93 kilós harcsát fogtak a Tiszából

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A 93 kilogrammos harcsa mérlegelése az I. Nyílt Kuttyogató Világkupán (fotó: Facebook/Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége)

Kapitális méretű harcsát akasztott és fárasztott sikeresen partra két szerb horgász a Tisza magyarkanizsai szakaszán.

Magyarkanizsán július 3. és 6. között került sor az I. Nyílt Kuttyogató Világkupára a Szerbiai Kuttyogatók Szövetsége és a magyarkanizsai Testvériség Sporthorgász Egyesület szervezésében a Tisza magyarkanizsai szakaszán.

A tiszai forduló első versenynapján az első helyen álló szerb csapat, a Sasa Bajaze-Predrag Radosavljev páros hatalmasra növelte az előnyét a mezőnyben.

A mérlegeléskor egy kisebb harcsa mellett egy igazi “szörnyet” jelentettek be: a hal hossza 238 centiméter volt, súlya pedig 93 kilogramm!

A 93 kilogrammos harcsa mérlegelése az I. Nyílt Kuttyogató Világkupán (fotó: Facebook/Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége)

Csak a miheztartás végett: Magyarországon a rekordlistán a legnagyobb harcsa 113 kilogramm, amit 2010-ben fogtak a töröcskei horgásztóból.

Az I. Nyílt Kuttyogató Világkupán, amelyen 50 duó vett részt, Szerbia mellett Magyarország is képviseltette magát, ugyanis több csapat érkezett az anyaországból is. A magyarok teljesítményéről és a végeredményről egyelőre nem érkezett hír, viszont a kapitális harcsáról készült több kép is, íme:

Félelmetes szájszerkezet
Visszanyerte szabadságát

A kuttyogatás talán a legősibb halfogó módszereink egyike, a leírások szerint honfoglaló őseink hozták magukkal a tudást a Kárpát-medencébe. A kuttyogatás során a horgász – csónakból – a kuttyogatóval a vizet üti, s közben a kapást figyeli.

A kuttyogatóval keltett hang nem más, mint a fej víz alá rántása közben létrehozott vákuumba visszatoluló víz hangja. A vélemények eltérőek, hogy a hang, amit a kuttyogató kibocsát mit is idéz elő igazából. Egyesek szerint a lakmározó harcsák hangját utánozza, azaz a zsákmány beszippantása során keletkező vákuum keltette hangot/rezgést, s ezzel kelti föl a harcsák érdeklődését. Mások szerint idegesíti/kíváncsivá teszi a harcsákat ez a hang, és arra ösztönzi őket, hogy kövessék azt.

Előző sztori

Öt határsértőt fogtak Röszkénél

Következő sztori

A kormány Csongrád megyére is kiterjesztette a munkaerő-piaci reformprogramot