Szórakozás

93 kilós harcsát fogtak a Tiszából

93 kilós harcsát fogtak a Tiszából

2019. július 7., vasárnap
93 kilós harcsát fogtak a Tiszából

Kapitális méretű harcsát akasztott és fárasztott sikeresen partra két szerb horgász a Tiszamagyarkanizsai szakaszán.

Magyarkanizsán július 3. és 6. között került sor az I. Nyílt Kuttyogató Világkupára a Szerbiai Kuttyogatók Szövetsége és a magyarkanizsai Testvériség Sporthorgász Egyesület szervezésében a Tisza magyarkanizsai szakaszán. A tiszai forduló első versenynapján az első helyen álló szerb csapat, a Sasa Bajaze-Predrag Radosavljev páros hatalmasra növelte az előnyét a mezőnyben.

A mérlegeléskor egy kisebb harcsa mellett egy igazi "szörnyet" jelentettek be: a hal hossza 238 centiméter volt, súlya pedig 93 kilogramm!

A 93 kilogrammos harcsa mérlegelése az I. Nyílt Kuttyogató Világkupán (fotó: Facebook/Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége)

Csak a miheztartás végett: Magyarországon a rekordlistán a legnagyobb harcsa 113 kilogramm, amit 2010-ben fogtak a töröcskei horgásztóból. Az I. Nyílt Kuttyogató Világkupán, amelyen 50 duó vett részt, Szerbia mellett Magyarország is képviseltette magát, ugyanis több csapat érkezett az anyaországból is. A magyarok teljesítményéről és a végeredményről egyelőre nem érkezett hír, viszont a kapitális harcsáról készült több kép is, íme:

Félelmetes szájszerkezet
Visszanyerte szabadságát

A kuttyogatás talán a legősibb halfogó módszereink egyike, a leírások szerint honfoglaló őseink hozták magukkal a tudást a Kárpát-medencébe. A kuttyogatás során a horgász - csónakból - a kuttyogatóval a vizet üti, s közben a kapást figyeli. A kuttyogatóval keltett hang nem más, mint a fej víz alá rántása közben létrehozott vákuumba visszatoluló víz hangja. A vélemények eltérőek, hogy a hang, amit a kuttyogató kibocsát mit is idéz elő igazából. Egyesek szerint a lakmározó harcsák hangját utánozza, azaz a zsákmány beszippantása során keletkező vákuum keltette hangot/rezgést, s ezzel kelti föl a harcsák érdeklődését. Mások szerint idegesíti/kíváncsivá teszi a harcsákat ez a hang, és arra ösztönzi őket, hogy kövessék azt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.