Közélet

12 ezer tonna import hulladékot helyeznének el Vásárhelyen a polgármester tudtával

12 ezer tonna import hulladékot helyeznének el Vásárhelyen a polgármester tudtával

2019. július 24., szerda
12 ezer tonna import hulladékot helyeznének el Vásárhelyen a polgármester tudtával

Elfogadhatatlan, hogy Márki-Zay Péter tudtával 6 ezer tonna Olaszországból származó, tovább nem hasznosítható ipari hulladékot és 6 ezer tonna szennyvíziszapot helyeznének el Hódmezővásárhelyen - jelentette ki Benkő Zsolt (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő szerdán.

A politikus az MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott, "kiderült Márki-Zay Péter titkos terve, a polgármester nemzetközi hulladéklerakóvá szeretné változtatni Hódmezővásárhelyt és környékét". Egy titkos, a vásárhelyiek háta mögött megkötött megállapodás szerint összesen 12 ezer tonna Olaszországból származó hulladék befogadására és deponálására kerül sor a - mintegy 40 százalékos önkormányzati tulajdonrésszel bíró - FCC Hódmezővásárhely Kft. lelei úti hulladéklerakójába. A képviselő elmondta, az ehhez szükséges engedélyeket a cég már meg is szerezte, azaz - miközben erről a vásárhelyiek semmit sem tudnak - rövidesen meg is kezdődhet az Olaszországból származó hulladék behordása a városba. Az engedélyek szerint 6 ezer tonna, továbbiakban nem hasznosítható műanyag-, kartonpapír-, faárugyártásból és egyéb ipari tevékenységből származó hulladék érkezhet a városba, amit deponálnak. Emellett 6 ezer tonna, ipari szennyvízkezelési eljárásból származó előkevert hulladékot, azaz szennyvíziszapot szállítanának a városba Olaszországból. A már kiadott engedélyek március 1-jétől 2020. február 29-ig szólnak - tudatta Benkő Zsolt. A polgármester nem tájékoztatta sem a képviselő-testületet, sem a város lakosságát arról, hogy 12 ezer tonna hulladékot szállítanak Olaszországból Hódmezővásárhelyre - mondta a politikus, hozzátéve: ez a mennyiség meghaladja a városban egy év alatt keletkező hulladék nagyságát. Benkő Zsolt szerint míg a szomszédos Szegeden kutatóközpontot építenek a kormány támogatásával, minden megyei jogú város gőzerővel fejleszt és építkezik a Modern városok program keretében, Márki-Zay Péter az elmúlt másfél évben "egyetlen városfejlesztési programot alkotott meg: nemzetközi hulladéklerakóvá változtatja Hódmezővásárhelyt".

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.