Ürülék- és vizeletszagot hagyott maga után a cirkusz

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hiába tisztítottak magasnyomású géppel a cirkusz területén, bűzölgő foltokat hagyott maga után a cirkusz a Rókusi körúton. 

A Tesco parkolójában szűk két hétig tartózkodott a Magyar Nemzeti Cirkusz, az előadásokat június 6-tól 16-ig lehetett megtekinteni. Ez nem csak szép emlékeket hagyott a szegediekben, hanem zavaró szagokat is a helyszínen. Többen úgy vélik, látták a cirkusz sátorbontását követően magasnyomású géppel történő takarítást, ám ez jól láthatóan nem sokat ért. Az ürülék, melyet az esővíz összemosott, még az egyik csapadékelvezetőt is eldugította.

“Ki nem állhatom a cirkuszt, ugyanakkor elfogadom, hogy kell ez is néha, de ez mégiscsak nonszensz, hogy egy lakóházakhoz, egy bevásárlóközponthoz közeli területen kell ilyen bűzt szagolgatni” – mondta Vasas Ernő. “Rendben van, hogy az embereknek viszonylag jól elérhető helyen akarják felépíteni a sátrukat, de szerintem tekintettel kellene lenni arra, hogy ugyanúgy hagyják a területet, ahogyan azt igénybe vették” – javasolta.

“Mi a párommal elvittük a kisfiamat, a cirkuszi előadás mindannyiunknak nagyon tetszett. A büdössel kellene valamit kezdeni” – jelentette ki Melinda. “Kicsit furcsának tartom, hogy egy tapasztalt, régóta híres cirkuszi társulatról van szó, de ez Szegeden mindig problémát jelent” – vetette fel.

A cirkuszi bűz tavaly is problémát okozott, csak akkor éppen a korábbi Gyevi temető területén. Akkor a tarjáni lakóházak szinte közvetlen közelében sikerült a cirkuszt elhelyezni. Felmerült, hogy a városban a Rókusi körúti Tesco parkolón, valamint a Gyevi temetőn kívül csakis a Partfürdőn van elég hely, ahol a cirkuszi előadásokat hosszú távon le lehet bonyolítani. Azonban akkor a Deja Vu miatt kérdéses volt, hogy hogyan lehet a cirkusz és a fesztivál egyszerre a Tisza partján.

A Gyevi temető igencsak kétes választásnak bizonyult már csak amiatt is, hogy becslések szerint akár 10 ezer embert temettek el a területen, ahol híresztelések szerint a mai napig csontokat ásnak ki a kutyák. A temetőt botrányos körülmények között számolták fel 2004-ben, a cirkusz ideje alatt 2018-ban egy fejfát is leszúrtak a kamionok mellé. Annak ellenére azonban, hogy az önkormányzat javasolta a Gyevi temetőt és a Partfürdőt, előbbit magánszemélytől bérelte a cirkusz.

– Sajnálattal tapasztaljuk, hogy az itteni városvezetés nem biztosít megfelelő területet az ország legelismertebb és legszínvonalasabb cirkuszműsorának, így kénytelenek vagyunk ezen a területen állomásozni – közölték érdeklődésünkre a cirkuszban tavalyi cikkünk írásakor. – Egy évben 8 hónap alatt társulatunk 21-22 városban vendégszerepel, ahova mindig nagy szeretettel várnak minket, hiszen tudják, hogy Európa egyik leggrandiózusabb műsorát mutatjuk be” – magyarázták, nem titkoltan csalódottan a szegedi városvezetés hozzáállása miatt.

Fotók: Kovács Ferenc

Előző sztori

Hálózatra kapcsolódó napelemes rendszert építettek ki az SZTE-n

Következő sztori

Rovó László: A kitérő válaszok ideje lejárt