Több száz hallgató fizethet tandíjat?

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Majdnem ezer hallgatótársát fenyegeti az átsorolási szabályzat módosítása – aggódik egy egyetemista. A korábbi feltételek változnak, így súlyos százezreket kénytelenek fizetni a hallgatók ősztől, ha nem történik változás. Az egyetemista szerint a tanterven kellene módosítani, de úgy látja, az egyetem és az egyetemi hallgatói önkormányzat (EHÖK) sem tesz semmit, pedig további csökkenést okozhat az ügy a hallgatói létszámban.

A Szegedmának egy jelenleg osztatlan tanári képzésen tanuló hallgató nyilatkozott, ám neve elhallgatását kérte, hiszen attól fél, hátrány érheti, ha hangot ad véleményének. “Korábban a fizetős képzésre való átsoroláshoz két kritérium közül az egyiknek kellett megfelelni. Egy féléven belül vagy 15 kreditet kellett teljesíteni, vagy a jogszabályilag meghatározott súlyozott átlagot kellett elérni ahhoz, hogy a hallgató államilag támogatott képzésen vehessen részt továbbra is.

Ősszel ez meg fog szűnni, ugyanis mindkét feltételnek meg kell felelni”

– állítja a fiatal.

A kreditek azok a pontok, melyeket az adott kurzus teljesítéséért kap a hallgató. Az alapképzéseken 180 kreditet kell hat félév alatt teljesíteni, tehát félévenként átlagosan 30-at. A jelenleg is érvényben lévő szabályozás szerint tehát összesen két félév alatt kell a 30-at megszerezni ahhoz, hogy a hallgató államilag finanszírozott helyen maradjon és elkerülje a költségtérítéses képzést. A másik módja ennek az, hogy a központilag meghatározott súlyozott átlagot kell teljesíteni. A módosított szabályzás szerint azonban ősztől csupán az egyik feltétel teljesítése nem elég az állami ösztöndíjas hely megtartásához.

“Emiatt előfordulhat az, hogy akár ezer hallgató – köztük én is – átsorolásra kerül egy év múlva. Egyszerűen azért, mert vannak olyan tárgyak, melyek teljesítése előfeltétele további kurzusok felvételéhez. Ha azt akár egy félévben nem sikerül teljesíteni, a ráépülő kurzusokat nem veheti fel a hallgató, csak azt az úgynevezett mérföldkő kurzust. Felfoghatatlan, hogy sem az egyetem, sem a hallgatói önkormányzat nem tesz semmit, pedig most már a 24. órában vagyunk az ügy kapcsán”

– fogalmazott a hallgató, aki szerint a helyzet megoldható lenne a tantervek átalakításával.

Hozzátette: az egyetem nagyjából 90 szakának kétharmada rendelkezik ilyen mérföldkő kurzusokkal. “Ezzel az a gond, hogy ha egy félévben nem sikerül teljesíteni, a következő félévben mást nem tudok felvenni és átsorolnak fizetős képzésre akkor is, ha ötösre teljesítem” – magyarázta.

“Felháborítónak tartom, hogy ebben az esetben felmerül az, hogy önhibánkon kívül több százunkat sorolnak át fizetős képzésre.

Úgy gondolom, hogy hallgatótársaim többsége nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy akár 200 ezret kifizessen egy félévért” – tette hozzá. A hallgató szerint felmerül a veszélye annak, hogy tovább romlik az évek óta csökkenő hallgatói létszám. Ez számokban kifejezve annyit jelent, hogy 2010 óta körülbelül 8 ezres csökkenést mértek az SZTE-n.

“Bízom benne, hogy a döntéshozók és az egyetemi vezetők a nyári időszakot arra használják fel, hogy elkerüljük ezt a forgatókönyvet, mely sokunk sorsát megpecsételné a későbbiekben”

– magyarázta.

Az ügy kapcsán kérdéseinket elküldtük az egyetem és a hallgatói önkormányzat mellett az Oktatási Hivatalnak is, válaszaikat közöljük, amint elküldik.

Előző sztori

Árokba csúszott egy kisteherautó Vásárhelyen

Következő sztori

Nem tömörödött elég gyorsan a beton, közbelépett az önkormányzat