Egyetem

Szép szegedi siker született az ügyészeknek kiírt tudományos pályázaton

Szép szegedi siker született az ügyészeknek kiírt tudományos pályázaton

2019. június 20., csütörtök
Szép szegedi siker született az ügyészeknek kiírt tudományos pályázaton
Harmadik díjjal jutalmazták Balázs Barbara munkáját a Kozma Sándor emlékére hirdetett tudományos pályázaton. A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar IV. évfolyamos hallgatója június 11-én az Ügyészség Napja alkalmából rendezett ünnepségen vette át az elismerést. Magyarország legfőbb ügyésze Kozma Sándor emlékére tudományos pályázatot hirdetett tanulmány készítésére. A pályázaton részt vehetett az ügyészi szervezet minden, tudományos fokozattal nem rendelkező tagja, valamint az ügyészi munka iránt érdeklődő joghallgató, aki egyetemi osztatlan képzésben jogi tanulmányt folytat, hallgatói jogviszonyban áll. A pályázatokat általános, ifjúsági és joghallgatói tagozaton lehetett benyújtani magyar nyelven, büntető jogi, illetve büntető jogon kívüli témakörben 2019. március 1-ig.

Balázs Barbara a Szegedi Tudományegyetem IV. évfolyamos hallgatója, Dr. Görög Márta intézetvezető asszony biztatására és témavezetésével készített pályaművet. „ A cselekvőképességet érintő gondnokság elrendelésének a szükségessége, a bíróságok által mérlegelt szempontok, az ítélkezési gyakorlat és változásai.” címmel. Tudományos dolgozatában bemutatta a vonatkozó jogszabályokban fellelhető és eddigi tanulmányai során a gondnokság alá helyezéssel kapcsolatban tanult fogalmakat, elrendelésének szükségességét, e jogintézmény szabályozásának meghatározó elemeit, a mérlegelendő szempontok hangsúlyosságát, valamint a bíróságok döntései kapcsán kialakult joggyakorlatot, dolgozatában lezárásként egy korábbi per elemzésével világított rá a fent említett meghatározó részletkérdésekre. Az SZTE hallgatója pályaművét a bírálók III. díjjal jutalmazták, amely elismerést 2019. június 11-én az Ügyészség Napja alkalmából rendezett ünnepség keretében vehette át az Igazságügyi Palotában Dr. Polt Péter Legfőbb Ügyésztől.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.