Egyetem

Politikusok és tudósok érkeznek Szegedre Latin-Amerikából

Politikusok és tudósok érkeznek Szegedre Latin-Amerikából

2019. június 19., szerda
Politikusok és tudósok érkeznek Szegedre Latin-Amerikából

A Latin-Amerika és Karibi Tanulmányok Nemzetközi Szervezete (FIEALC) június 24. és 28. között tartja nemzetközi konferenciáját Szegeden. Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Hispanisztika Tanszéke által szervezett kongresszusra több mint 40 országból közel 500 résztvevő érkezik, a kutatók és oktatók mellett latin-amerikai politikusok és egyetemi vezetők is.

A Latin-Amerika és Karibi Tanulmányok Nemzetközi Szervezete (FIEALC), amelyet a világhírű mexikói filozófus és író, Leopoldo Zea alapított 1982-ben, a világ egyetemeinek e régióval foglalkozó tanszékeit és egyéb releváns kutatóintézeteket fogja össze. A szervezet, amelynek fő célkitűzése, hogy elősegítse a világ latinamerikanistái közötti tudományos és interdiszciplináris párbeszédet, 1983 óta kétévente szervez konferenciát. Eddig többek között Venezuelában, Kínában, Spanyolországban, Görögországban, Izraelben, Olaszországban, az Egyesült Államokban, Lengyelországban, Franciaországban, Dél-Koreában voltak a helyszínek, a legutóbbi konferenciát 2017 júliusában Szerbiában, a belgrádi John Naisbitt Egyetemen tartották. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Hispanisztika Tanszéke (akkor még Latin-Amerika Története Kutatócsoport néven) az elsők között csatlakozott a szervezethez Anderle Ádám professzor révén, amely ma már mintegy 130 kutatóközpontot foglal magába. A szervezet szabályzata szerint a kongresszust megrendező intézet egyik tagja tölti be a FIEALC elnöki tisztségét a megrendezést követő két évben (2019-2021).

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Hispanisztika Tanszéke a FIEALC Belgrádban tartott XVIII. kongresszusán nyerte el a következő kongresszus megrendezésének jogát Indiával szemben. A Latin-Amerika és a karibi térség történetére vonatkozó tudományos kutatásoknak közel fél évszázados hagyománya van a Szegedi Tudományegyetemen, továbbá a Hispanisztika Tanszék több évtizedes tapasztalattal rendelkezik magas szakmai színvonalú hazai és nemzetközi konferenciák szervezése terén.

A XIX. kongresszust

Latin-Amerika és a Világ: együttműködési és találkozási terek

címmel hirdette meg a Hispanisztika Tanszék, a főbb témakörei pedig, többek között, Latin-Amerika politikai, történelmi, gazdasági és külkapcsolatai Európával, Ázsiával és Afrikával; Latin-Amerika szerepe a világgazdaságban; migrációs, globális társadalmi és környezeti kihívások Latin-Amerikában; a latin-amerikai gondolkodás, identitás és másság problémái; irodalmi, nyelvi és kulturális kapcsolatok Latin-Amerika és más kontinensek között; az emberi jogok helyzete Latin-Amerikában; a latin-amerikai felsőoktatás helyzete és külföldi kapcsolatrendszere. A konferencia hivatalos nyelvei a spanyol, a portugál és az angol. A kongresszusra 450 fő regisztrált 41 országból. Szintén hagyomány, hogy a kutatók és oktatók mellett latin-amerikai politikusok és egyetemi vezetők is érkeznek, mivel ez egy kiváló alkalom arra, hogy új kapcsolatok létesüljenek az országok, az egyetemek és a különböző kutatóintézetek között. A kongresszuson adják át a Leopoldo Zea nevét viselő díjat, amellyel a szakmai zsűri a legjobb fiatal kutatók és doktoranduszok munkáját jutalmazza filológiai tanulmányok és társadalomtudományi tanulmányok kategóriájában. A tervezett program

itt elérhető.

(Forrás: SZTE)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.