Kultúra

Martin György Országos Néptáncfesztivál Szegeden

Martin György Országos Néptáncfesztivál Szegeden

2019. június 23., vasárnap
Martin György Országos Néptáncfesztivál Szegeden

Több száz táncos mutatkozik be és ad számot tudásáról a július 5-én kezdődő XI. Martin György Országos Néptáncfesztiválon Szegeden - közölte Roboz István szervező az MTI-vel.

Szegeden 1966-ban rendeztek első ízben nagyszabású nyári néptáncfesztivált. Az 1970-es évektől - Novák Ferenc ötlete alapján - a rendezvényen páros években nemzetközi, páratlan években magyarországi és határon túli magyar együttesek lépnek föl. Ez utóbbi fesztivál Martin György 1983-ban elhunyt táncfolklorista nevét viseli. Idén a házigazda Szeged Táncegyüttes mellett tíz társulat mutatkozik be, közülük a Terbete néptáncegyüttes az erdélyi Zilahról érkezik. Az együtteseket a nyíregyházi Szikes zenekar kíséri. A hagyományokhoz híven a fesztivál az együttesek felvonulásával indul a szegedi sétálóutcán, majd a résztvevők a Dugonics téren adnak néhány perces virtuóz ízelítőt műsorukból mintegy kedvcsinálóul a Kisszínházban rendezendő folklórbemutatókhoz. A fellépésekkel nem ér véget azonban a fesztivál programja, a Károlyi-kollégiumban szombaton késő este az együttesvezetők adnak műsort, melyet hajnalig tartó táncház követ. Bár a rendezvény nem verseny, a produkciókat zsűri előtt mutatják be, amely értékeli azokat a csoportokat, melyek korábban még nem minősített koreográfiát adnak elő, a legjobbak komoly anyagi elismerésben részesülnek.

Kiemelt képünk illusztráció.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.