Kultúra

Kass János relikviáival gazdagodott a Tornyai János Múzeum

Kass János relikviáival gazdagodott a Tornyai János Múzeum

2019. június 27., csütörtök
Kass János relikviáival gazdagodott a Tornyai János Múzeum

A hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában július 21-ig látogatható Kass János gyűjteményes kiállítása, amelyet néhány hete Sárközi Mátyás nyitott meg. A József Attila-díjas író nem üres kézzel érkezett Vásárhelyre: a Tornyai János Múzeum képzőművészeti gyűjteményét számos Kass-relikviával gyarapította.

Sárközi Mátyás gyermekként ismerkedett meg a szegedi születésű grafikusművésszel, akit később londoni otthonában is többször vendégül látott, galériájában képeit rendszeresen bemutatta, sőt a Londoni Magyar Kulturális Intézetben rendezett kiállítását ő maga nyitotta meg. Kass Londonban ismerkedett meg az akkor már híres film-animátorral, John Halas-szal, akivel együtt készítették el a világ első digitális animációs filmjét, a Dilemmát, amely megtekinthető a vásárhelyi tárlatban elhelyezett monitoron is. Sárközi Mátyás Miklós Péternek, a Tornyai János Múzeum igazgatójának és Képiró Ágnesnek, a közgyűjtemény művészettörténészének adott át tizenhárom relikviát, közöttük Kass kézzel írott levelét, négy, Kass János által tervezett bélyeget elsőnapos bélyegzéssel ellátott borítékkal, egy lektori véleményt a művész Fejek című sorozatáról, egy karácsonyi képeslapot, amelyet Kass és John Halas közösen készített, valamint két fényképet és Kass gyászjelentését is.    

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.