Kultúra

Kass János gyűjteményes tárlata nyílik a vásárhelyi Alföldi Galériában

Kass János gyűjteményes tárlata nyílik a vásárhelyi Alföldi Galériában

2019. június 7., péntek
Kass János gyűjteményes tárlata nyílik a vásárhelyi Alföldi Galériában

Június 11-én, kedd délután 17 órakor nyílik meg a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában Kass János (1927-2010) grafikusművész Parallel folyamatok című gyűjteményes kiállítása.

A szegedi Móra Ferenc Múzeum, a Kass János Baráti Kör, a Mozaik Könyvkiadó valamint számos magánszemély segítségével létrejött kiállítás a kétszeres Munkácsy- és Kossuth-díjas szegedi születésű, de aktív alkotóéveit Budapesten töltött alkotó komplexitását igyekszik bemutatni. Kass János a könyvtervezés és illusztrálás mellett tervezett bélyegeket és plakátokat is, készített szobrokat, sőt fotózott is. A kiállítást a Kékszakállú herceg várához 1970-ben készült, a művész legdekoratívabb és legtöbbet reprodukált szitanyomás-sorozata nyitja, míg a második teremben a Háry János- és a Hamlet-illusztrációk kaptak helyet. A tárlat további termeiben kevesebb a színhatás, inkább Kass kifinomult vonalkultúrájára, grafikai elemeinek sokszínűségére helyeződik a hangsúly. Kass János Madách Imre műveivel való kapcsolatát külön terem mutatja be a tárlaton. A művész 1966-ban illusztrálta először Az ember tragédiáját, de a Mózes című drámához is készített illusztrációkat. Ugyanebben a teremben kap helyett a Fejek című konceptuális sorozat, amelyet a Kass János elszemélytelenedés-élménye inspirált a hetvenes évek elején. E sorozatra épülve alkotta meg 1981-ben Kass János a magyar származású, akkor már világhírű John Halas rendezővel a világ első digitális animációs filmjét, a Dilemmát, amely szintén látható lesz a kedden nyíló kiállításon. A tárlat utolsó terme az alkalmazott grafikus sokoldalúságát hangsúlyozza. Itt kerülnek bemutatásra az általa tervezett bélyegek és kötetek mellett ex librisei, szépirodalmi igényű írásai, s a galéria folyosójának falain kapnak helyet az idős művész által a Mozaik kiadó ábécés könyveihez készült illusztrációinak nagyméretű, színes reprodukciói. A bejáráson Képiró Ágnes rámutatott: a Kass János által készített illusztrációk kvalitását és egyben az alkotóművész zsenialitását jelzi, hogy a kiadványokhoz készített grafikai lapok ugyan szövegreferensek, de önálló alkotásként is megállják helyüket. A kiállítást a Londonban élő József Attila-díjas író, Sárközi Mátyás nyitja meg, akinek nagyapja, Molnár Ferenc Pál utcai fiúk című regényét is illusztrálta Kass János, melynek 1962-es kiadása megtekinthető a Parallel folyamatok című kiállításon.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.