Kultúra

Húzós, de sikeres évadot zárt a Szegedi Szimfonikus Zenekar

Húzós, de sikeres évadot zárt a Szegedi Szimfonikus Zenekar

2019. június 12., szerda
Húzós, de sikeres évadot zárt a Szegedi Szimfonikus Zenekar

A Szegedi Filharmonikus Egyesület zenekara épp száz éve, 1919-ben lépett fel először. Utódja, a Szegedi Szimfonikus Zenekar ötven évvel ezelőtt, 1969-ben lett önálló városi intézmény. Most összegezték az évadot - írja a Délmagyar.

A lap cikke szerinta 2018/2019-es évadban összesen 181 előadást tartott a Szegedi Szimfonikus Zenekar. Ebből 80 tartozott a hangverseny kategóriába, 101 pedig a zenés színházi előadások közé. A színházi darabok közül a

Szaffi

t és a V

alahol Európában

című musicalt játszották legtöbbször, összesen pedig 28 operáért feleltek. Nógrádiné Csikós Margit oboaművész teljesített legtöbb szolgálatot, a zenekari árokban pedig Nyíri Ferencet lehetett a legtöbbször látni. A szimfonikus zenekar tagjai Steiler Tamás oboaművészt választották idén az év zenészévé. – Felnőtt bérleteseink száma növekedett. A Vaszy- és a Fricsay-bérletnél is 400 felett van a számuk. Ez komoly szám. Egy hete folyik az előbérletezés, már egyharmada elment a bérleteknek. Érdekes, hogy sok idősebb nézőnk átpártolt a Délelőtti hangversenyekhez, így nem kell este sötétben hazasétálniuk – mondta Gyüdi Sándor igazgató. A portál idézi, hogy az évadban két ősbemutatón is túl vannak – Tóth Péter Hunyadi intermezzóján és Molnár László Májusán –, ám a sor nyáron folyatódik. Négy további ősbemutató vár rájuk nyáron, ebből kettő a szegedi szabadtéri ajándékkoncertjén. Szirtes Edina Mókus és Tóth Péter egy-egy művét adják elő. A jövő évadot jubileumot ünneplő koncerttel nyitják szeptember 15-én, októberben pedig már kezdik a színházi évadot is az első operával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.