B. Nagy László: A nemzeti összetartozást mindenkinek ismernie kell

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szőregi Temetőben koszorúzással emlékeztek meg a trianoni békediktátum aláírásának 99. évfordulójáról.

2010-ben foglalták törvénybe, hogy az 1920. június 4-i trianoni békeszerződés aláírásának évfordulója minden évben a nemzeti összetartozás napja lesz. Szegeden, a szőregi temetőben tartottak szerda délután megemlékezést, ahol B Nagy László, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője, Tápai Péter, a Fidesz szegedi alelnöke, Rózsavölgyi József, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője és Zombori István egykori szegedi múzeumigazgató, történész helyezte el a megemlékezés virágait a kopjafánál.

Zombori István megemlékező beszédében hangsúlyozta, hogy Trianon örökségét nem feledhetjük és a magyarság megmaradása szempontjából fontos szerepe van.

B. Nagy László a megemlékezés után hangsúlyozta, hogy 90 év telt el úgy, hogy a magyar nemzet borzalmas sebét nem kezelték, sokáig beszélni sem lehetett róla, de 9 éve, kormánypárti indítvánnyal az Országgyűlés emléknapot hívott életre, ami a magyar nemzet összetartozását erősítheti.  Hozzátette, hogy az Országgyűlés a törvény elfogadásával kinyilvánította és törvénybe foglalta: a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme.

“Ez napjainkban azért is aktuális, mert sokan dolgoznak azon, hogy nem a határok átrajzolásával, hanem az emberek gondolatainak átprogramozásával hozzák létre a határok és nemzetek nélküli Európát. Fel kell hívnunk a maiak és elsősorban a fiatalok figyelmét arra, hogy ez elfogadhatatlan. A nemzeti összetartozást mindenkinek ismernie kell, a mai nemzeti politikának része, hogy összekapcsoltuk az anyaország és a határon túli magyarság, magyar honfitársak lelkületét.”- fejtette ki az országgyűlési képviselő.

A külhoni magyarok elválaszthatatlan részét képezik a magyar nemzetnek
– Keserűség, szomorúság és bánat önti el a szívemet, amikor Trianonra gondolok – mondta megkeresésünkre Bartók Csaba, a szegedi Fidesz elnöke. – Alakulhatott volna másként is a történelem, sőt a jövőben is változhat még a helyzet, de jelenleg abból kell főznünk, amink van. Mindent meg kell tennünk a jelenlegi határokon innen és túl élő magyarság nemzeti összefogásáért – fogalmazott Bartók. Hozzátette, a külhoni magyarok elválaszthatatlan részét képezik a magyar nemzetnek. – Sajnálatosnak tartom, hogy a liberális pártokban komoly kérdések merülnek fel a nemzeti összetartozás napját illetően. Egy erős nemzet ezekben a kérdésekben totálisan egyet ért, nekünk az a célunk, hogy erősítsük a magyar emberek közötti összetartást – jelentette ki a szegedi Fidesz elnöke.
Előző sztori

Múltidéző 40. rész: Trianon hatása Szegedre

Következő sztori

Aranydiplomásait köszöntötte a mérnöki kar