Sport

Stopperóra, Superman és Bombázó – a Pick Szeged három bajnoki címe

Stopperóra, Superman és Bombázó – a Pick Szeged három bajnoki címe

2019. május 23., csütörtök
Stopperóra, Superman és Bombázó – a Pick Szeged három bajnoki címe

A szegedi férfikézilabda-csapat szurkolói egészen 1996-ig csak álmodtak a bajnoki címről. Az akkor már évtizedek óta az élvonalban szereplő klub évek óta a mezőny meghatározó csapata volt, nemzetközi szinten is megmutatta erejét, és már kupagyőzelmek szerepeltek a neve mellett, amikor 1996. április 21-én végre bajnoki címet ünnepelhettek.

Az első- Stopperóra

A történelmi sikernek több összetevője volt. Elsőként kellett hozzá egy edző. Skaliczki László a szezon elején érkezett Szegedre Komlóról. Az akkor még kevésbé ismert szakemberről rebesgették, hogy ő a jövő embere és egy nagy csapattal nagy tettre képes. A Pick lehetőséget adott neki, és az akkor 41 éves tréner élt is vele, a remek játékosállományt igazi csapattá kovácsolta. Addig sűrűn érte az a kritika a Pick Szegedet, hogy hazai pályán bárkit meg tud verni, idegenben viszont bárkitől ki tud kapni. Ez is megváltozott, és idegenben is harapott a Szeged. Emellett remekül használta ki, hogy a legnagyobb rivális Veszprém – legjobbja, Éles József sérülése miatt – egy győri vereséggel lépéshátrányba került.

Sorsdöntő meccs volt a szegediek győri vendégjátéka is. Nem a legjobb előjellel várták a kezdést, a második számú kapus, Dobos József megsérült, ezért „reaktiválták” a Tisza Volánból Árvai Bélát, aki évek óta nem játszott élvonalbeli meccset. Ez a teljesítményén cseppet sem látszott sem akkor, sem a hátralévő meccseken. Emlékezetes momentuma volt ennek a találkozónak, amikor a végén elügyetlenkedett cserénél a pályára repült Skaliczki László stopperórája. Amíg állt a játék, a Pick rendezte sorait és fontos pontot szerzett így. A mester hamiskás mosollyal mondta, hogy véletlen baki volt, az egyik pályára lépő játékos sodorta ki a kezéből. https://www.facebook.com/vtvszegedArena/videos/1741034012775189/ Akárhogy is volt, az a stopper nagyon kellett ahhoz, hogy április 21-én reggel autós, buszos karaván induljon Dunaújvárosba az utolsó bajnokira. Az első félidő után még 12–12 állt az eredményjelzőn, de a második játékrészben már kétség sem fért hozzá, hogy melyik a jobb csapat, így ahhoz sem, hogy ki lesz a bajnok. A 30–25-ös Pick Szeged-győzelem után jöhetett az örömünnep, előbb a helyszínen 800 szegedi szurkolóval, majd egy örökké emlékezetes mámoros éjszaka a „telt házas” Széchenyi téren.

A bajnokcsapat kerete:

Avar György, Árvai Béla, Bajusz Sándor, Bartók Csaba, Borsodi Péter, Csavar Zoltán, Dalibor Brajdić, Dobos József, Dobos László, Grőber Mátyás, Fekete László, Fekete Róbert, Mezei Richárd, Molnár János, Nagy Péter, Oszlánczi András, Radovics Sándor Edző: Skaliczki László

A második- Superman

A 2007-es bajnokcsapat esetében már elvárás volt a bajnoki döntő, pláne azután, hogy az előző évben Magyar Kupát nyert a Pick Szeged. A kispadon Zoran Kurtes váltotta Kovács Pétert, aki remek alapokat hagyott utódjának. A szezon mégsem úgy indult, ahogy azt várták a szurkolók. Bukdácsolt a csapat, így megelőzve a nagyobb gondot, a Tatabánya elleni kupabúcsú után, februárban a vezetőség egy merészet húzott. Elküldte Kurtest, helyére pedig az egyik játékos, így edzőként pályakezdő Vladan Matics került.

A játékostársból lett szakember összekapta a csapatot, bejutottak a bajnoki döntőbe, de a pályaelőny a Veszprémnél volt. A bakonyiak több kulcsjátékosa kisebb-nagyobb sérüléssel bajlódott ugyan, de az aranyra még így is őket tartották esélyesebbnek. Az első, veszprémi mérkőzésen azonban fordult a kocka. A döntő első összecsapásán fantasztikus bravúrt hozott a Pick Szeged. Szinte önkívületi állapotban játszva hétméteresekkel – köztük a kapuban remeklő Nenad Puljezevics találatával – az első meccset 31–30-ra megnyerte, majd a 25–22-es siker után úgy mehettek a harmadik meccsre, hogy ha nyernek, akkor bajnokok. Nemhogy nem nyertek, hatalmas pofonba szaladtak bele. A Veszprém igazi erőfitogtató, 39–26-os sikerét követően ugyan még mindig a Picknél volt az előny, de a súlyos vereség hatása alatt már mindenki arról beszélt, kipukkadt a lufi. Dehogy pukkadt. A negyedik meccsen újra jött a Pick-csoda. https://www.youtube.com/watch?v=SJEHaAg0YDM&fbclid=IwAR2KK9ZeP6pD9n2L8V9yY1QdWo_7tHgBsYZY2uA_aX7Fk59-vjVJVkq8lqs Puljezevics a kapuban emberfelettit nyújtott, nem véletlenül mondták rá a döntő után, hogy Superman. Milorad Krivokapics és élete egyik legjobb meccsét játszó Vadkerti Attila 6–6 góljával a 15–10-es félidő után 25–23-ra nyert a Szeged és jöhetett az újabb fieszta 11 év után.

A bajnokcsapat kerete:

Puljezevics Nenad, Szente Gábor, Bendó Csaba, Bakos Dávid, Ratko Đurković, Herbert Gábor, Ilyés Ferenc, Bajusz Sándor, Vadkerti Attila, Milorad Krivokapic, Daniel Anđelković, Mezei Richárd, Berta Róbert, Ognjen Backovič, Nedeljko Jovanović, Sutka Norbert, Ferenczi Botond, Lele Ákos, Milan Čalić edző: Zorán Kurtes (2017. februárig), Vladan Matics (2017. februártól)

Két olyan játékosa van a Szegednek, akik kétszer ünnepelhettek bajnoki címet a csapattal. Mezei Richárd és Bajusz Sándor 1996-ban és 2007-ben is aranyat ünnepelhetett. –– Más volt mind a két bajnoki cím. Az első mindig az első marad és az közelebb is áll a szívemhez – mondta a kétszeres bajnok Bajusz Sándor. – Abban az idényben főszerepet játszottam, nagyon kevés légiós volt, rajtam kívül Dalibor Brajdic és Csavar Zoli érkeztünk külföldről. A 2007-es vagy éppen a tavalyi csapathoz képest egyáltalán nem nevezhető profinak az az együttes, bár az akkori viszonyokat nézve azok voltunk. Mindkét csapatot nagyon szerették a szurkolók, de azt hiszem, hogy az első bajnoki cím náluk is különleges helyet foglal el. Nem túlzás állítani, hogy az a szurkolók csapata volt. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lennék nagyon büszke a második bajnoki címemre. Remélem, rövidesen nem csak ketten leszünk kétszeres bajnokok – tette hozzá.

A harmadik- Bombázó

Joggal hitte mindenki, hogy ezután más lesz minden, és megszűnik a sportágban évtizedek óta tartó veszprémi hegemónia. Azonban a csapat főszponzora, a Szeviép csődje komoly bajba sodorta a klubot, így újra kellett tervezni és szervezni mindent. Az OTP-vezér Csányi Sándor, a Bonafarm-csoport (amelynek a Pick Szeged Zrt. is a tagja) tulajdonosa vette meg a klubot. Új időszámítás kezdődött és elkezdték lerakni egy, a nemzetközi mezőnyben is meghatározó csapat alapjait. A délszláv vonal helyett az egyre meghatározóbb spanyol felé nyitottak: Juan Carlos Pastor került a kispadra és első szegedi évében rögtön megnyerték az EHF-kupát. Egyre szűkült az olló a hazai mezőnyt uraló Szeged és Veszprém között, de az arany a bajnokságban és a kupában is mindig egy hajszálon múlt.

A 2017/18-as szezonnak is bajnoki arany álommal vágott neki a MOL-Pick Szeged. Ez az álom ősszel szertefoszlani látszott. Nagyon mély gödörbe került a csapat: a bajnokságban hazai pályán súlyos vereséget szenvedett a Veszprémtől, a Bajnokok Ligájában pedig nem várt pofonok sora érte. Tavaszra azonban minden megváltozott. Az alapszakaszban idegenben nyertek a Veszprém ellen – 15 éve nem történt ilyen, és bár a Magyar Kupát minimális különbséggel bukta a Pick, a bajnoki döntőre mégis egyenlő eséllyel készülhettek a Ljubomir Vranjessel a kispadon hatalmas BL-kudarcot megélő Veszprém ellen. https://www.youtube.com/watch?v=VtMu8R0mhR0&t=5s Az első, szegedi meccs után már kevesen beszéltek egyenlő esélyről. A MOL-Pick Szeged erőtől duzzadó, magabiztos játékkal 32–28-ra nyert és ha nem is tetemes, de biztos előnnyel készülhetett a visszavágóra. Ahol a félidőben még három góllal megtoldották az előnyüket, és bár a végén a Veszprém szorongatott, Bodó Richárd – legújabb nevén Bombázó – parádés játékával a Szegedre került az aranyérem – ahogy legutóbb is, 11 év után.

A bajnokcsapat kerete:

Balogh Zsolt, Bánhidi Bence, Blazevic Alen, Bodó Richárd, Buntic Denis, Fekete Bálint, Gaber Matej, Goncalves Thiagus Petrus, Gorbok Szergej, Hegedűs Márk, Källman Jonas, Nagy Martin, Rodríguez Alvarez Pedro, Sego Martin, Sierra Jose Manuel, Sigurmannsson Stefan, Skube Tas, Sostaric Mario, Srsen Ivan, Sunajko Stefan, Zsitnyikov Dimitrij, Zubai Szabolcs. Edző: Juan Carlos Pastor

A negyedik- ?

A MOL-Pick Szeged-Telekom Veszprém kézilabda magyar bajnoki döntő első mérkőzése csütörtökön este fél 7-kor kezdődik Veszprémben, a visszavágó vasárnap este 6 órakor kezdődik az Újszegedi Sportcsarnokban. A szegedma.hu mindkét találkozóról helyszíni online tudósítással jelentkezik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.