Közélet

Sokallják a bor árát, ezért a fesztivál helyett trafikban veszik meg

Sokallják a bor árát, ezért a fesztivál helyett trafikban veszik meg

2019. május 25., szombat
Sokallják a bor árát, ezért a fesztivál helyett trafikban veszik meg

Szempont a minőség, de nem minden áron – véli a Szegedi Borfesztivál közönségének egy része, amelyik inkább egy közeli dohányboltban vásárolja meg a Széchenyi téri pavilonokban is megtalálható italokat. Üvegenként 1000-1500 forintot is spórolhatnak így a fesztiválozók.

A Széchenyi tér sarkán hétfő este is hatalmas sor várakozott, hogy bejusson az ott lévő dohányboltba. De sokan nem cigarettáért, hanem borért állnak sorba.

"Lehet, hogy nem kerülünk sorra hamarabb, mint a faházak előtti ember tömegben, de nekem megéri, hogy üvegenként 1000-1500 forintot tudjak spórolni. Senkinek nem tűnik fel, hogy nem a házból van a bor, hiszen a címke és a bor is ugyanaz, csak kevesebbet fizettünk érte" – mondta Sándor, aki azt sem bánja, ha 15-20 percet kell várnia, hogy sorra kerüljön.

A borfesztiválon körbejárva ugyanis az látható, hogy a legolcsóbb borokhoz is üvegenként 2000 forint környéki áron lehet hozzájutni. A kint árusító borászatok közül legalább hét bora megtalálható az említett dohánytrafikban is. Egyikük borát 1400 forinttal olcsóbban lehet megvásárolni a dohányboltban, 3 ezer forint helyett 1600-ba kerül. A Többi pincészet borai között is e körüli, legalább ezer forintos különbséget számoltunk.

"Évek óta nem veszek bort a fesztiválon, de nem is kóstolok semmit. Ugyanazt meg tudom venni olcsóbban, és nekem ez így teljesen megéri, hiszen ugyanolyan jól érzem magam. Négy-öt üveg borral kiülünk, egy-két estét eltöltünk a Széchenyi téren" – árulta el Sziklai János.

"Ételre pláne nem költök. Az egyik barátom vett egy sült jérce mellet és egy adag hajában sült burgonyát 3300 forintért. Kicsit sokallom, mert ennyiből akár egy egész család meg tud vacsorázni, de akár egy középkategóriás étteremben is többet kap az ember ezért a pénzért" – fejtette ki.

A borfesztivál magas árait több tényező alakítja. Egyrészt ki kell termelni a pavilon bérleti díját, ami akár egy millió forint is lehet a tíz nap alatt, így naponta százezres forgalomnál jön ki nullára a fesztiválon árusító borász. Másrészt pedig a felszolgálók bérét is ki kell fizetni. Ez a két tényező, illetve a borok előállítási költsége srófolja fel a borok árát. Arról már

korábbi cikkünkben

is írtunk, hogy az egyik borászat 1900 forintért árusítja jégborát. Ha figyelembe vesszük, hogy átlagosan körülbelül legalább 400 forintba kerül egy deci bor, akkor a 100 ezer forintos bérleti díj kitermeléséhez ezen árkategóriából 25 litert kell áron eladni egy nap. Mindenesetre így is jellemzően 3000 forintba kerülnek a 400 forintos borok üvegenként, tehát 33 üveg bort kell ebből eladni csak a bérleti díj kitermeléséhez.Ezek a számítások persze nem tartalmazzák azt, hogy egy 7,5 decis üveg megvásárlásával néhol akár kedvezőbb decinkénti áron juthatnak hozzá a fesztiválozók a borhoz – ez a végösszeg szempontjából legfeljebb 2-300 forintos különbséget jelent –, valamint azt, hogy ennél kétszer-háromszor drágább borokat is ihatnak az érdeklődők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.