Múltidéző 37. rész: Az Anna fürdő 123 éves története

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szegedi belváros egyik ékköve az 1896-ban átadott, török stílusjegyeket felvonultató Anna fürdő. Az eredetileg gőzfürdőnek tervezett épület az 1930-as években vált gyógyfürdővé.

Török stílus, osztrák tervezők

Az 1879-es nagy árvíz után Szegeden mindössze egyetlen nem túl jól fölszerelt közfürdő üzemelt. A növekvő népességű lakosság körében komoly igény mutatkozott egy új közfürdő kialakítására. A város megbízásából Ádok István Törökországba utazott, hogy az ottani fürdőkultúrát tanulmányozza. A török tapasztalatokat egy új szegedi fürdő létrehozásához kívánták felhasználni.

A városvezetése az 1890-es évek elején megvásárolt egy Tisza Lajos körúti telket, amelynek fürdő célú beépítésére pályázatot írtak ki. A kiírt tervpályázatra összesen öt pályamű érkezett, ezek közül a zsűri a bécsi Steinhardt Antal és Lang Adolf terveit ítélte meg a legjobbnak.

Nagyra törő tervek

Az osztrák tervezők egy elegáns utcai homlokzatú, gazdagon díszített fürdőépületet álmodtak meg, amelyben a férfi és női vendégeket térben elkülönítették. A tervek azonban túlságosan nagyra törőnek bizonyultak, ezért a városvezetése már a tervezési pályázat során lemondott teljes megvalósításukról. A városatyák úgy határoztak, hogy eltekintenek a külön férfi és női fürdőrész kialakításáról és a két nem elválasztását a nyitvatartás szabályozásával oldják meg.

Hiányosságok

A fürdőt végül 1896. szeptember 6-án nyitották meg. Mivel a városnak nem volt kapacitása az intézmény működtetésére, így pályázatot hirdetett annak kezelésére. Az első pályázaton Antal József szentesi vállalkozó nyerte el az üzemeltetés jogát.

Az építés és a tervezés hiányosságai már viszonylag korán kiütköztek, emiatt pótlásokat és javításokat eszközöltek az épületen. A munkálatok finanszírozására újabb hiteleket vett fel a város. A hiányosságok következtében, az épület 1906 és 1909 között jelentős átalakításon esett át.

Gőzfürdőből gyógyfürdő

1927-ben a fürdő közvetlen szomszédságában fúrták a 944 méter mélységű Anna-kutat, amelyből 52 fokos, emésztési panaszokat és a pajzsmirigy megbetegedéseit orvosló víz tört fel. A gyógyvizet bevezették a fürdőbe is, amelyet ennek köszönhetően 1938-ban gyógyfürdői rangra emeltek.

A név eredete

A forrás a nevét 1938-ban a gyógyvizet palackozó vállalkozó, Patzauer Dezső 1926-ban született lányáról, Annáról kapta.

A második világháború idején 50 fős óvóhelyet építettek a fürdő alagsorában. Az 1950-es évektől kezdve a fürdőben az állam által finanszírozott gyógyítási tevékenység zajlott. 2004-ben a fürdő épületét eredeti stílusát megőrizve teljes körűen felújították.

Az épületen belül elválasztották a gyógyfürdő részleget az újonnan létrehozott wellnessfürdőtől. Az Anna fürdőben napjainkban is folyik gyógyítási tevékenység, az épületben reumatológiai rendelő működik.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Anna_f%C3%BCrd%C5%91_(Szeged)

Előző sztori

“Kerítésmentes Európával” kampányol Ujhelyi István és az MSZP

Következő sztori

Székesfehérváron készül a TF Budapest elleni párharcra a Szedeák