Hírzóna

Hamarosan indul a 20 milliárdos két gigaprojekt az ELI-ben

Hamarosan indul a 20 milliárdos két gigaprojekt az ELI-ben

2019. május 2., csütörtök
Hamarosan indul a 20 milliárdos két gigaprojekt az ELI-ben

Még idén elkezdődik az a két gigaprojekt a szegedi ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézetben, amelyeknek keretében a korai rákdiagnosztikai módszertant és a nukleáris hulladékok hatékonyabb kezelését kutatják - írja a Délmagyar.

Ezekről Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszélt a lapnak keddi szegedi látogatásakor. Emellett szó esett a közelgő európai uniós választásokról, és arról, hogy 90 milliárd forint támogatásra pályázhatnak a magyar kutatók és vállalkozások. Az ELI-ben az év elején zajlott vezetőváltás kapcsán a miniszter azt mondta, egy fejlődési folyamat zajlik a kutatóintézetben, ilyen máshol is van. – Az ELI az infrastruktúra befejezéséhez érkezik, most a lézerberendezések üzembe helyezése és kezdő kísérletezése folyik. Ezután elkezdi a következő életét a kutatóközpont, vagyis elkezdődik az üzemszerű kutatási tevékenység az intézetben. Az új vezetés ennek az új kihívásnak tesz eleget. Mint ismert, a magyar kormány több mint 20 milliárd forintot különített el két fontos kutatásra. Palkovics kiemelte: két olyan projektet támogatnak, amelyek globális problémákra adnak választ, az egyik az atomerőművek nukleáris hulladékának sokkal gyorsabb lebontása, míg a másik egy korai rákdiagnosztikai módszertan. További részletek

ITT

olvashatók.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.