Politika

Elítélték Czeglédy Csaba cégének alvállalkozóját

Elítélték Czeglédy Csaba cégének alvállalkozóját

2019. május 16., csütörtök
Elítélték Czeglédy Csaba cégének alvállalkozóját

Jogerősen két év két hónap börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Törvényszék csütörtökön egy makói iskolaszövetkezet korábbi vezetőjét, aki közvetve a Czeglédy Csaba vezette Human Operator Zrt. alvállalkozójaként tevékenykedett.

A bíróság bűnsegédként elkövetett különösen nagy vagyoni hátrány okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a férfit. A bíróság döntött arról is, hogy a vádlott leghamarabb a büntetés felének letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. A törvényszék a korábban tűzoltóként dolgozó 37 éves férfira 300 ezer forint pénzbüntetést is kiszabott, 540 ezer forint értékben pedig vagyonelkobzást rendelt el, valamint három évre eltiltotta a gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselője foglalkozástól. A vádlott és az ügyészség egyezséget kötött, a férfi elismerte bűnösségét és elfogadta a kiszabott büntetést. A bíróság így a vádirattal megegyezően állapította meg a tényállást. A férfi 2013-ban egy makói iskolaszövetkezet névleges vezetője volt, amely közvetve a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Human Operator Zrt. alvállalkozójaként működött. A vádlott tevékenységével – a szervezet felépítését és irányítási rendjét nem ismerve – segítséget nyújtott ahhoz, hogy a zrt. elkerülje 215 millió forint áfa és szja befizetését. Bálint Márton ügyész az előkészítő ülésen elmondta, kizárólag eljárásjogi okai vannak annak, hogy a férfi ügyét az alapügytől elkülönítve tárgyalta a bíróság. A Humán Operátor Zrt.-hez kapcsolódó bűnszervezet ügyében februárban emeltek vádat 21 ember ellen. A vádirat szerint a 2011-től működő bűnszervezet célja a döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt. Az ügyészség szerint a bűnszervezet vállalkozásoknak, köztük több Magyarországon működő multinacionális cégnek közvetített diákmunkaerőt 2011-től és 2017-ig. A közterhek megfizetésének elkerülése céljából olyan számlázási láncolatot hoztak létre, amelynek az alsó szintjén iskolaszövetkezetek, a középső szintjén ténylegesen gazdasági tevékenységet nem, csak átszámlázást végző gazdasági társaságok álltak, a legfelső szinten pedig a Humán Operátor Zrt. állt. A bűnszervezet a vádirat szerint 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek. Czeglédy Csaba, a DK európai parlamenti képviselőjelöltje, ezért mentelmi jog illeti meg. A Nemzeti Választási Bizottság fenntartotta a politikus mentelmi jogát, így a Szegedi Törvényszék megszüntette vele szemben az eljárást.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.