//

A szegedi lánglovagok is teljesítették egy gyerek álmát

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is csatlakozott a Neked munka, nekem álom! elnevezésű nyílt naphoz. A fogyatékos emberek esélyegyenlőségét segítő országos program egyik állomása idén is a szegedi tűzoltóság volt – számolt be a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

A nemzetközi gyökerekkel rendelkező Neked munka, nekem álom!-nap fogyatékos embereket és a fogadásukra nyitott munkahelyeket köt össze: a jelentkezők kipróbálhatják álmaik munkáját, a résztvevő munkáltatók pedig személyes találkozásokon keresztül szerezhetnek tapasztalatot a fogyatékos emberekről. Május 16-án Szegeden 12 szervezet – közöttük a megyei igazgatóság – fogadta a fogyatékkal élő embereket.

Az álmok valóra váltása mellett a program célja a szemléletformálás.  A Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Nap kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy bebizonyíthassák, ők is képesek ugyanúgy teljesíteni, mint egészséges társaik. A nyílt nap keretein belül a munkáltatók igazi tapasztalatot szerezhetnek arról, hogy milyen fogyatékos emberrel találkozni, együttműködni, kommunikálni.

A jelentkezők között van hallássérült, értelmi akadályozott, illetve mozgássérült személy is. Emellett a megjelölt álommunka is igen változatos képet mutat: repülésirányító, rendőr, szakács, óvónő stb.

Szabó Gergő Bence és édesanyja még év elején jelentkeztek a programba. A szegedi fiú álma az volt, hogy egy napra tűzoltóvá válhasson. A megyei igazgatóság idén is örömmel mondott igent a felkérésre.

A csütörtökön reggel tartott sajtótájékoztatót követően indult el a katasztrófavédelem autója Gergővel a szegedi, napos úti laktanya felé, ahol a tűzoltók már várták a vendéget. A 26 éves fiú azonnal a tűzoltó-autók felé vette az irányt. Gergő a délelőtt folyamán rengeteg új információval gazdagodott. A tűzoltók megmutatták neki az összes járművet, amelyeket a mentésekhez használnak. Sőt, bele is ülhetett a tűzoltóautókba. Kezében tarthatta azokat a tűzoltó-technikai eszközöket, amelyekkel a tűzoltók nap mint nap dolgoznak a beavatkozásoknál. Felpróbálhatta a védőruhát a sisakkal együtt, ebben már tényleg igazi tűzoltónak érezhette magát. Sőt, a palackot is a hátára csatolták, de Gergőnek egyáltalán nem okozott nehézséget a terhelés. Sőt, élvezte, hogy az enyhén füstszagú ruhában kicsi átérezhette azt, hogy mennyivel nehezebb mozogni tetőtől-talpig beöltözve a vastag védőruházatba.

Az élményekkel teli délelőtt egy közös ebéddel zárult, ahol Gergő nem is tudott választani kedvenc élményei között. Kellemesen elfáradva, új élményekkel és információkkal, valamint egy beteljesült álommal gazdagodva tért haza édesanyjához.

Előző sztori

Kamionnal ütközött egy kocsi Szegeden

Következő sztori

Szegedi tévés kapott életműdíjat

Legutóbbi hasonló cikkek

Az országutak vándorai Dorozsmán

A hatalmas gépördögök szerelmesei számos program között válogathattak a hétvégi rendezvényen. Kamionos felvonulás, terepügyességi versenyek mellett…