Hírzóna

Villámárvizeket előrejelző rendszert telepítenek Szegedre

Villámárvizeket előrejelző rendszert telepítenek Szegedre

2019. április 25., csütörtök
Villámárvizeket előrejelző rendszert telepítenek Szegedre

A csapadékot és a villámárvizeket előrejelző rendszert alakítanak ki a magyar-szerb határ menti térségben - tájékoztatta a projektben résztvevő Szegedi Tudományegyetem közkapcsolati igazgatósága csütörtökön az MTI-t.

A közlemény szerint a klímaváltozás miatt térségünkben egyre kevesebb a csapadék, egyben időbeli eloszlása egyre szélsőségesebb. Ez főleg Közép-Európa városi térségeiben okozhat jelentős károkkal járó villámárvizeket. A 750 ezer eurós uniós támogatással megvalósuló projekt fő célja egy csapadék- és villámárvíz-monitoring, előrejelző és online tájékoztató, figyelmeztető rendszer kialakítása a magyar-szerb határ menti régiók városaiban.

A térség két legnépesebb városában Újvidéken és Szegeden olyan mérőhálózatot építenek ki, amellyel az eddigieknél jóval nagyobb térbeli felbontásban ismerhető meg a lehulló csapadék mennyisége. A rendszer folyamatosan gyűjtött adatai és a mérések valós idejű megjelenítése jelentősen segítheti az extrém csapadékesemények idején a városlakókat a védekezésben, vagy a helyi döntéshozókat és közműszolgáltatókat az esetleges válsághelyzetek kárainak enyhítésében.

A szegedi és az újvidéki egyetem kutatói partnereikkel kifejlesztenek egy olyan valós idejű rövid távú csapadék és villámárvíz előrejelző-rendszert, amely nem csak a két városra, hanem az egész térségre kiterjed. Az előrejelzések távérzékeléses eljárással gyűjtött adatokon alapulnak, a két városban kiépített rendszerek mérései a pontosabb prognózist lehetővé tevő finomhangolásához szükségesek. A projekt keretében gyűjtött mérési adatok és az előrejelzések szabadon elérhetők lesznek, és kifejlesztenek egy korai figyelmeztető rendszert, melyet a lakosság vagy a helyi hatóságok alkalmazhatnak az extrém csapadék okozta elemi károk enyhítésére vagy a veszélyes időjárási eseményekre történő felkészülés során.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.