Hírzóna

Szijjártó: a migrációt nem menedzselni, hanem megállítani kell 

Szijjártó: a migrációt nem menedzselni, hanem megállítani kell 

2019. április 12., péntek
Szijjártó: a migrációt nem menedzselni, hanem megállítani kell 

Ha sikerül megelőzni olyan helyzeteket, amikor embereknek el kell menekülniük otthonukból, akkor elérhető az is, hogy ne menedzseljük, hanem megállítsuk a migráci

ENSZ Biztonsági Tanácsának miniszteri szintű, Nők a békefenntartásban című nyílt vitáján

ós folyamatokat - mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az . A tárca erről pénteken tájékoztatta az MTI-t.

Szijjártó Péter közölte: Magyarország nemrég ünnepelte a NATO-csatlakozás 20. évfordulóját, és visszatekintve úgy látja, hogy az ország nemcsak előnyeiből részesült, hanem hozzá is járult a szervezet sikereihez. Magyarország most és a jövőben is hozzájárul az ENSZ békefenntartó misszióihoz - hangsúlyozta. Az ENSZ egyik legfontosabb tevékenysége a békefenntartás, de reformokra is szükség van - mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Hozzátette: a magyar kormány kész arra, hogy ezt előremozdítsa, mivel úgy gondolja, a békefenntartás fontos eszköz lehet ahhoz, hogy megbirkózzanak a migráció világméretű kihívásával is.

Szijjártó Péter emlékeztetett: a magyar kormány nemrég arról döntött, hogy ezerről ezerkétszázra növeli külföldön szolgáló csapatai létszámát, és ez lehetővé teszi, hogy a magyar ENSZ-békefenntartók számát is növeljék.

Közölte: a UNIFIL-misszió részeként 60 békefenntartót küldenek Libanonba, ők olasz parancsnokság alatt szolgálnak majd. A miniszter köszönetet mondott a libanoni kormánynak és lakosságnak is, amiért menekültek millióit fogadták be. A miniszter szerint nagy lehetőséget látnak abban, hogy rendőri erők vegyenek részt békefenntartó küldetésekben; a magyarok nagyon jól képzettek, a Balkánon segítenek más országoknak megvédeni határukat. A magyarok szerepvállalása nem klasszikus békefenntartó misszió, de az hozzájárul a béke megőrzéséhez, ha a határok biztonságban vannak - emelte ki. Szijjártó Péter elmondta: a magyar fegyveres erőknél dolgozók 20 százaléka nő, a rendőrségnél pedig 23 százalék ez az arány. Magyarország elkötelezett a Nők a békéért és a biztonságért elnevezésű program bevezetése mellett, és érdeklődik a jó gyakorlatok megismerése iránt.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.