Közélet

Kiállítás nyílik Szegeden a légimentők tiszteletére

Kiállítás nyílik Szegeden a légimentők tiszteletére

2019. április 12., péntek
Kiállítás nyílik Szegeden a légimentők tiszteletére
Tíz évvel ezelőtt, 2009. január 5-én kezdte meg munkáját a szentesi légimentő bázis. Szolgálatát Csongrád, Bács- Kiskun, Békés, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megyék lakossága érdekében látja el. Létrejöttét széles körű társadalmi összefogás tette lehetővé, önkormányzatok és magánszemélyek adakozásának köszönhetően épült meg. Az évforduló alkalmából hétfőn, Szegeden is bemutatják azt a vándorkiállítást, amely a légimentés mindennapjait bemutató fotókból áll.

Szentes földrajzi elhelyezkedése bizonyult a legmegfelelőbbnek annak idején, hogy a dél-alföldi régióban légimentőbázis létesüljön – erről a településről, mint egy kör közepéről indulva, 15 perc alatt helikopterrel elérhető a négy megye legtávolabb eső területe is. Bár a tervek szintjén ez egyértelmű volt, a bázis megépülésére sok éves várakozás után 24 önkormányzat összefogására volt szükség, amelyek pénzadományokkal járultak hozzá a beruházás elindításához. A gyűjtőakciót akkor a Csongrád Megyei Önkormányzat hirdette meg – ennek köszönhetően kezdte meg működését tíz évvel ezelőtt a bázis, amely az elmúlt évtized alatt több száz ember életét mentette meg. Jelenleg hat orvos és paramedikus személyzet teljesít itt szolgálatot, a napi működéshez szükséges minden feltétel adott, de a felszereltségük nemrég jelentősen javult. Az eddig bevetésben használt EC-135 mentőhelikopter mellé március végén a Készenléti Rendőrségtől kaptak egy AIRBUS EC135 P2+ mentőhelikoptert – így tudták növelni a mentés biztonságát. A légimentők életét bemutató kiállítást április 15-én, hétfőn, 14 órakor nyitják meg a Csongrád Megyei Kormányhivatal központi épületének (Szeged, Rákóczi tér 1.) aulájában. A megnyitón köszöntőt monddr. Juhász Tünde, Csongrád megye kormánymegbízottja,Kakas Béla, a megyei közgyűlés elnöke, a kiállítás fővédnöke,Elmer János, a bázis új vezetője, valamintDr. Arnóczki TímeaésNagy Boglárka, a Magyarországi Légimentésért Alapítvány tisztségviselői. (Forrás: CSMKH)  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.