Sport

Kapusok szezonja: ősszel Sego, tavasszal Alilovic

Kapusok szezonja: ősszel Sego, tavasszal Alilovic

2019. április 2., kedd
Kapusok szezonja: ősszel Sego, tavasszal Alilovic

Vasárnap Mirko Alilovic igazolta az alapelvet: végy egy jó kapust. De a MOL- Pick Szegednél ez a "sportigazság" úgy is szólhat idén végy két jó kapust. Hogy mi van a remek kapusteljesítmények mögött, arról Nenad Damjanovicot, a MOL Pick Szeged kapusedzőjét kérdeztük.

Ősszel Marin Sego emlékezetes teljesítménye kellett ahhoz, hogy a MOL Pick Szeged szoros meccseket tudjon nyerni a Bajnokok Ligájában. Zágrábban a horvát kapusa utolsó másodperces bravúrja mellett 38 lövésből 15 alkalommal hárított és ez csak a kezdet volt. Az első 5 BL meccsen 222 lövésből 72 alkalommal védett, ami közel 33 százalékos védéshatékonyságot jelent- ez a legjobbak közé emelte a Segot a BL-ben. https://www.facebook.com/sport1tv/videos/319016348679156/ A Veszprémtől nyáron igazolt Mirko Alilovicnak ebben az időszakban két feladata akadt: az egyik, hogy a bajnoki mérkőzéseken tehermentesítse kapustársát, illetve a BL meccsen a kispadról segítse őt. Először a PSG elleni hazai meccsen kapott főszerepet, és 17 védésével elévülhetetlen érdemeket szerzett az 1 gólos szegedi sikerben. A BL csoportkör hátralévő meccseit a két kapus felosztotta egymás között, mint ahogy a nyolcadöntőben is megosztották a Plock elleni meccseket. Ami állandó volt: valamelyikük mindig hozott olyan bravúrt, ami meccset döntött el. https://www.facebook.com/ehf.champions.league/videos/2251856098467901/ "Két, nemzetközi szinten is komoly tapasztalattal bíró kapussal dolgozhatok és ne feledkezzünk meg Nagy Martinról sem, aki fontos részfeladatokat kapott a szezonban."- árulta el a remek teljesítmény alapjait Nenad Damjanovic, a MOL-Pick Szeged kapusedzője, aki azt is megjegyezte, hogy öröm ilyen játékosokkal dolgozni. A szerb szakember két éve dolgozik a kapusokkal, munkáját tucatnyi emlékezetes védés dicséri, amivel meccseket nyert a csapat. "A kapusedzések mellett sokat elemezzük a következő ellenfelünket, részletesen végigvesszük a játékosokat, megnézzük ki hova szeret lőni"- adott rövid betekintést a munkába a tréner. Ha megvan a részletes elemzés, akkor eldöntik,hogy melyiküknek "fekszik" az ellenfél játéka, így döntik el, hogy ki az aki kezd- azaz komolyabb szerepet kap a következő meccsen. "Eddig többnyire jól döntöttünk"- tette hozzá mosolyogva.

Ahogy

a vasárnapi mérkőzés után interjúban

Mirko Alilovic is elmondta, nagyon sokat számít a csapat védekezése. Ez nagyban meghatározza a kapus munkáját és befolyásolja a védéshatékonyságot. "Egész évre jellemző, hogyha stabil és jó a védekezés, akkor a kapusok is jobban teljesítenek. Ez minden csapatnál így van. Most magas szinten védekezik a csapat és ez hozza magával a védéseket- nagyon jó lenne, ha ez így maradna, mert ez a siker kulcsa lehet." Nenad Damjanovic kiemelte, hogy fordítva is fontos a mezőnyjátékos-kapus kapcsolat, azaz ha a védelem érzi, hogy egy stabil kapusteljesítmény van mögöttük, akkor az "felfelé húzza" a védekezés minőségét. A kapusok és a kapusedző munkájának újabb eredménye a hétvégi Plock elleni meccsen mutatkozott meg, Mirko Alilovic 57 százalékos, káprázatos teljesítménnyel ejtette ámulatba a szurkolókat, ráadásul az EHF a horvát kapus "dupláját" találta a hét legszebb védésének és ő lett a forduló legjobb kapusa is. https://www.facebook.com/ehf.champions.league/videos/303327793674086/  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.