Egyetem

Jobban teljesít az SZTE: jelentősen nőtt az első helyes jelentkezők száma

Jobban teljesít az SZTE: jelentősen nőtt az első helyes jelentkezők száma

2019. április 11., csütörtök
Jobban teljesít az SZTE: jelentősen nőtt az első helyes jelentkezők száma
Öt százalékkal emelkedett a Szegedi Tudományegyetemre első helyen jelentkezők száma a 2019-es általános felvételi eljárás adatai szerint. Ezzel az eredménnyel az SZTE felülmúlta az országos átlagot. A QS nemzetközi felsőoktatási listáján a legjobb magyar egyetemként rangsorolt SZTE ösztöndíjjal is támogatja a tehetséges végzős középiskolásokat.
Negyvennégy országból 14 596 jelentkező 27 289 jelentkezést adott be a 2019-es általános felvételi eljárásban a Szegedi Tudományegyetem által meghirdetett több mint 650 szakra. Első helyen pedig 8033-an jelölték a QS rangsor szerinti legjobb magyar egyetemet. A 2018-as adatokhoz képest hat százalékkal – összesen 860 fővel – emelkedett az SZTE valamely képzésére jelentkezők száma. Nőtt az érdeklődés a zeneművészeti, a fogorvos-, és a gazdaságtudományi képzések, valamint a távoktatás iránt. A legidősebb, 72 éves jelentkező levelező munkarendben kezdi meg egyetemi tanulmányait az Állam- és Jogtudományi Karon.
Természettudományok és informatika az élen Az első helyes jelentkezők közül a legtöbben – több mint 1800-an – a Természettudományi és Informatikai Karra adták be jelentkezésüket. Népszerű még az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi, a Juhász Gyula Pedagógusképző és a Gazdaságtudományi Kara is. A jelentkezési adatok alapján a 10 legnépszerűbb szak közé került a programtervező informatikus, a pszichológia, a gazdálkodási és menedzsment, az általános orvos, a jogász, a kereskedelem és marketing, a gyógypedagógia, a pénzügy és számvitel, az óvodapedagógus és a biológia képzés. Nagy az érdeklődés a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karán új szakként induló villamosmérnök képzésre is, ide 135 diák adta be jelentkezését, közülük 40-en első helyen. Az SZTE START ösztöndíjjal vonzza a legjobb magyar középiskolásokat
Az első helyes jelentkezők támogatására indította el 2018-ban SZTE START ösztöndíjprogramját a Szegedi Tudományegyetem. Az ösztöndíjjal azokat a tehetséges, végzős középiskolai diákokat kívánják támogatni, akik idén első helyen jelentkeztek az SZTE valamely képzésére, és oda felvételt nyernek. Az akár 100.000 forint összegű ösztöndíjat pályázat útján lehet elnyerni, a jelentkezési határidő: 2019. július 11-e. Az ösztöndíjasok azonban nemcsak egyszeri pénzjuttatást, hanem egyben az egyetemi beilleszkedését segítő mentori támogatást és Tehetség hálózati tagságot is kapnak, továbbá részt vehetnek a szakmai fejlődésüket segítő speciális kurzusokon, ingyenesen használhatják a Tehetség könyvtárat, továbbá igénybe vehetik az SZTE Tehetségpont kedvezményrendszerét is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.