Sport

Hazai közönség előtt triplázhat Birkás Balázs

Hazai közönség előtt triplázhat Birkás Balázs

2019. április 11., csütörtök
Hazai közönség előtt triplázhat Birkás Balázs

A dél-afrikai edzőtábort követően hazai körülmények között készülnek a kajak-kenusok a májusi válogatóversenyekre, a júniusi Európa Játékokra és az augusztusi világbajnokságra, amelynek Szeged ad otthont.

Az utolsó magyar versenyző is hazatért Dél-Afrikából, ahol a kajak-kenu válogatott több mint ötven tagja edzőtáborozott. A sportolók jellemzően három-négy hetet töltöttek kiváló körülmények között – olvasható a

Figyelő című hetilap eheti számában

. A kajak-kenusok hazaérkezésüket követően – néhány nap pihenő elteltével – Dunavarsányban folytatták a felkészülést, jövő héttől pedig Szolnokra teszik át székhelyüket. Birkás Balázs 2017-ben és 2018-ban is világbajnokságot nyert kétszáz méteren Balaska Márk párjaként, idén másodjára védhetnek címet, ráadásul hazai közönség előtt. „Ha sikerül megcsinálni, nagyon megtisztelve érzem majd magam, hogy ott lehetek szegedi nevelésként egy szegedi világversenyen. Sok minden függ elsősorban a válogatóktól, hogy milyen számban fogunk indulni. Ebben az évben több tényező alapján kell döntetnünk, így még azt sem tudjuk, milyen számban fogunk indulni.

Ha szívem szerint dönthetnék, mennék több számot is.

A négyesbe is benne ülnék nagyon szívesen, mert kiváló csapatunk van most, és az nagyon jó érzés, ha a csapattársaidért is küzdhetsz” – nyilatkozta a Figyelőnek az EDF Démász Szeged Vízisport Egyesület sportolója. Hüttner Csaba szövetségi kapitány arról beszélt, az edzőtáborban egyértelműen az volt a cél, hogy mindenki megtalálja azt a technikát, amivel a leghatékonyabban tud evezni. „Az állóképességet is fejlesztettük, hogy egyre nagyobb intenzitással evezzenek majd sportolóink. Saját magunk oszthattuk be a vízfelületet, így nem zavarták egymást versenyzőink, akinek egy kétszintes konditerem és egy ötvenméteres uszoda is a rendelkezésükre állt – adott helyzetjelentés Figyelőnek, majd azt is hozzátette, akkor lenne elégedett, ha az összes kvótát sikerülne begyűjteni. – Női- és férfi kajakban hatot, női- és férfi kenuban hármat lehet szerezni. Az ideális létszám 18 fő lenne, 12 kajakos és hat kenus.

Azt gondolom, hogy női- és férfi kajakban hat-hat kvóta mindenképp szükséges, hogy minden számban eredményesen tudjunk rajthoz állni.

Férfi kenuban az előző évek kudarcai végett arra van realitás jelen pillanatban, hogy két kvótánk legyen. Ha női kenuban meg tudnánk szerezni a három kvótát, az nagyon ideális lenne, de véleményem szerint van olyan versenyzőgárdánk, hogy két versenyzővel is meg tudjuk oldani az eredményességet.” Májusban két válogatóversenyt rendeznek Szolnokon: 11-12-én és 24-től 26-ig, míg Európa Játékoknak Minszk ad otthon június 25-től 27-ig. Az év csúcseseményére, a szegedi világbajnokságra pedig augusztus 21. és 25. között kerül sor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.