Hírzóna

A világ legjobbjai között az SZTE

A világ legjobbjai között az SZTE

2019. április 4., csütörtök
A világ legjobbjai között az SZTE

A világ 200 legjobb egyeteme közé került a Szegedi Tudományegyetem a Times Higher Education legújabb rangsorán, amely a felsőoktatási intézmények gazdasági, társadalmi hatását és felelősségvállalását vizsgálta. A rangsorban a Szegedi Tudományegyetem a 101-200. helyen szerepel, a minőségi oktatást mérő lista szerint pedig a legjobb magyarországi intézmény.

A világ felsőoktatási intézményeinek harmadik missziós tevékenységét mérte a

Times Higher Education újonnan indított rangsora.

Az intézmények gazdasági, társadalmi hatását és felelősségvállalását vizsgáló listát az ENSZ által megfogalmazott 17 Fenntartható Fejlődési Cél alapján állították fel. A felmérésben mintegy 75 ország közel 500 egyeteme vett részt. A

THE

friss rangsora a 17 cél közül 11-et mért, és a Szegedi Tudományegyetem öt területen is kiemelkedően teljesített. A minőségi oktatás területét mérő rangsorban a legjobb magyarországi intézményként a 101-200. helyen, a partnerség a fenntartható fejlődésért területen szintén legjobb magyar egyetemként a 45. helyen végzett az SZTE.

Az oktatási területen

elért eredmény is alátámasztja, hogy a szegedi egyetem folyamatosan törekszik arra, hogy fejlessze az átfogó és igazságos minőségi oktatás, valamint az egész életen át tartó tanulás feltételeit. E lista összeállításánál olyan mutatókat mértek, mint például a végzettek száma, a tanárképzés és az élethosszig tartó tanulás feltételeinek biztosítása, az ismeretterjesztő és oktatási forrásokhoz való szabad hozzáférés, az egyetemen kívüli társadalmi közeg számára nyújtott lehetőségek (kulturális programok, tudománynépszerűsítő kurzusok), valamint a helyi iskolákkal és közösségekkel fennálló tehetséggondozó programok megléte.

A partnerség a fenntartható fejlődésért

területen értékelték az egyetem társadalmi párbeszédben és önkéntes programokban vállalt szerepét, a regionális és nemzeti partnerekkel, civil szervezettek való kapcsolatokat és a nemzetközi egységekkel való együttműködéseket. A hazai egyetemek között holtversenyben első helyen – világ viszonylatban 101-200. hely – végzett az SZTE

a fenntartható városok és közösségek

területén. Helyi kulturális értékekhez és intézményekhez, kulturális örökségekhez való hozzáférés biztosítása, öntevékeny művészeti csoportok működése, egészséges életmódra és közlekedésre való ösztönzés, környezettudatos és fenntartható beruházások képezték a rangsor alapját. Országos szinten kiemelkedő a Szegedi Tudományegyetem

egészség és jólét

– 97. hely –, valamint az

ipar, innováció és infrastruktúra

területén – 101-200. hely – elért eredménye is. Az előbbi listán többek között mérték az egészségügyi képzésben részt vevő hallgatók számát, az egészségtudatosság fejlesztését, az életvezetési tanácsadást és a sportlétesítmények hozzáférhetőségét. Utóbbin a felmérés részét képezte a spin-off vállalatok száma, valamint az intézmény kutatási és innovációs tevékenysége.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.