Uniós forrásból újulnak meg a megyében a töltések

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Töltésfejlesztésekkel, árvízkapuk építésével növelik az árvízvédelmi biztonságot az Alsó-Tisza-völgyben. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében 12 milliárd forint európai uniós támogatás segítségével olyan fejlesztés valósul meg, melynek eredményeképpen javul az érintett régió árvízvédelmi helyzete, csökkenhet az árterek elöntésének veszélye, valamint az árvízvédekezési költségek is mérséklődnek.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság által alkotott konzorcium valósítja meg az „Árvízvédelmi védvonalak mértékadó árvízszintre történő kiépítése, védvonalak terhelésének csökkentése az Alsó-Tiszán” című, KEHOP-1.4.0-15-2015-00007 azonosító számú európai uniós projektet.

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló beruházás fő célja az árvízi biztonság növelése, mely a térségben élő több mint 45 ezer lakos élet- és vagyonbiztonságát, valamint az ipari- és gazdasági létesítmények, mezőgazdasági területek védelmét szolgálja. A fejlesztés további célja az árvíz védekezési költségek csökkentése és a védett ártéri területek és egyedülálló természeti adottságaik megóvása. A projekt Baks, Szentes, Mindszent, Szegvár és Apátfalva településeket érinti.

A projekt keretében a Dong-éri és a Sámson-Apátfalvi-Szárazér – főcsatornán árvízkapuk épülnek, valamint a Hármas-Körös és a Tisza folyók bal partjain összesen 9,7 kilométer hosszon töltésfejlesztési munkák zajlanak. A korábban meghibásodott Mindszent I. jelű szivattyútelepet elbontották, s ezzel egy időben megvalósult a Mindszent II-es telep korszerűsítése és kapacitásbővítése. A Felső-Kurcai zsilip teljes átépítése is ütemesen zajlik, illetve megtörtént a tervezett két gátőrtelep felújítása. Összességében a
kivitelezési munkák fele elkészült, a teljes befejezés 2019 őszére várható.

A projekt a Kohéziós Alap és a hazai központi költségvetési előirányzat által nyújtott, vissza nem térítendő, bruttó 12 milliárd forintos támogatásból valósul meg.

Előző sztori

A tervek szerint halad a tram-train építése – videó!

Következő sztori

Tizenöt köbméternyi fanyesedék égett Algyőn