Közélet

Történelmi emlékhely lett a szegedi Auditórium Maximum

Történelmi emlékhely lett a szegedi Auditórium Maximum

2019. március 26., kedd
Történelmi emlékhely lett a szegedi Auditórium Maximum

Történelmi emlékhellyé nyilvánította a kormány a Szegedi Tudományegyetem Auditórium Maximumát, ahol az 1956-os forradalmat előkészítő követeléseiket megfogalmazták a hallgatók és oktatók - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

A szegedi egyetem akkori legnagyobb tantermében 1956. október 16-án egyetemisták és oktatóik olyan követeléseket hangoztattak, mint a szovjet csapatok kivonása, a szabad választások vagy a nemzeti jelképek visszaállítása. Létrehozták a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségét, a MEFESZ-t, majd megválasztották a vezetőit. Mindezt 20-án a sajtó nyilvánossága előtt megerősítették az Auditórium Maximumban egy nagygyűlésen, majd 21-én küldötteket menesztettek az ország összes egyetemi nagyvárosába; 1956. október 22-én az összes hazai felsőoktatási intézmény hallgatósága föllázadt. A történelmi események emlékéül a tervek szerint október 16-án avatnak a tanteremben kőtáblát, melyen "A szegedi diákok 1956. október 16-án a tudományegyetem Auditórium Maximumában nagygyűlést tartottak. Az itt megfogalmazott és országosan ismertté vált követelések készítették elő a forradalmat." szöveg olvasható majd. Csongrád megyében az Auditórium Maximum mellett két történelmi emlékhely található: az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark és a szegedi Dóm tér.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.